Z zmago Bottasa in tretjim mestom Hamiltona je ekipa srebrnih puščic dobila dovolj prednosti pred Ferrarijem za že šesti zaporedni naslov prvaka. Vettel je bil dovolj hiter za drugo stopničko.

V soboto brez akcije

Tajfun Hagibis je bil glavni krivec za odločitev FIE (Mednarodne avtomobilistične zveze), da je odpovedala 3. prosti trening in kvalifikacije v soboto. To se je po posledicah po celotni Japonski izkazalo za pravilno odločitev. Nekateri dirkači so prosti dan izkoristili za igranje videoiger, drugi pa za počitek in analizo treningov.

Pod vplivom je bilo tudi Svetovno prvenstvo v rugbyju, dve sobotni tekmi sta bili odpovedani.

Typhoon Hagibis likely path and sporting events affected. See story RUGBYU Typhoon. Infographic PA Graphics
Pot tajfuna Hagibis. (Vir: ITV)

Presenetljiv(?) izid kvalifikacij

Po odpovedi so bile tako kvalifikacije premaknjene na nedeljo ob 3h zjutraj po našem času.

Na petkovih treningih je Mercedes pokazal najboljše čase, a vemo, da to zmeraj ne pomeni tudi najboljših časov v kvalifikacijah. A gremo kar po vrsti. Veter je v prvem delu dirkačem mešal štrene, ko sta v istem (zadnjem) ovinku steze v Suzuki nesrečo imela Robert Kubica in Kevin Magnussen.

Za zadnji del so bili prepočasni: Giovinazzi, Stroll, Raikkonen, Kvyat in Hulkenberg. Z najboljšim krogom steze – 1:27,064 pa je Sebastian Vettel navdušil Ferrarijeve navijače, Leclerc pa je dodal še piko na i z drugim najboljšim krogom. Bottas 3. in Hamilton 4., Verstappen in Albon pa z že kar velikim zaostankom v tretji štartni vrsti.

Vrhunci kvalifikacij (6:20)

Znova vse narobe

In kdo drug kot Ferrari je znova imel nesrečo. Vettel je bil malo prehiter s štartom, a je ob tem celo izgubil pozicije (ni dobil kazni – bil je še vedno za črto). Bottas je tako prevzel vodstvo.

Verstappen pa se je tudi dobro pognal, a tukaj je bil drugi Ferrari Leclerc je prišel v kontakt z njim in dirka je bila za oba uničena. Monačan sprva ni dobil kazni, a se je žirija po dirki odločila za 5 sekund za nesrečo ter 10 sekund za vožnjo z potencialno nevarnim dirkalnikom.

Eden ali dva postanka?

Vettel je bil prvi izmed najboljših, ki je šel po nove gume, ki pa niso bile drugačnih barv od prejšnjih. Enaka zgodba je bila z Bottasom krog kasneje.

Plan za Hamiltona je bil sprva en postanek, a se je to s potekom dirke spremenilo. Britanec ni bil zadovoljen s srednjimi gumami, čeprav je po drugem postanku Vettla in Bottasa prišel v vodstvo.

Z 11 krogi do konca je Lewis prišel v bokse še drugič, s tem pa je padel na tretje mesto. A hitro je izkoristil prednost novih mehkih gum in hitro ujel Vettla na drugem mestu.

Dovolj za nov naslov

Čeprav je Sebastian bil na nekaj krogov starejših gumah, se je odlično ubranil napadov rivala v Mercedesu. A nihče ni mogel ustaviti Valtterija Bottasa, ki je dirko odpeljal brez problemov. To je za Finca letos 3. zmaga ter 12. za Mercedes letos.

Bottas: “Zelo sem vesel. Odlično sem štartal, pa tudi ritem med dirko je bil dober. Lahko sem kontroliral dirko. Ponosen sem, da sem del ekipe, šesti naslov je res izjemen!”

Dirka pa se je tehnično končala že en krog prej zaradi napake v sistemu, ki je en krog prezgodaj pokazala kockasto zastavico. Sergio Perez, ki je imel nesrečo z Gaslyjem v drugem ovinku zadnjega (53.) kroga, je tako končal deveti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj