Težave so se pojavile ob varnostnem avtu, kjer so Britancu v boksih dali srednje gume namesto trdih.

Vettel z nesrečo na 3. treningu

Mercedes je bil v glavnem na treningih najhitrejši, izjema je bil Leclerc z najboljšim krogom v FP3.

Njegov moštveni kolega Sebastian Vettel pa ni imel take sreče, zablokirale so mu gume v 1. ovinku in znašel se je v zidu.

Kaj se dogaja s Ferrarijem?

V prvem delu kvalifikacij so Leclerca poklicali na tehtanje – vodstvo dirke se naključno odloči, koga bodo izbrali. Domačin je to zgleda zgrešil, zato so mehaniki njegov dirkalnik porinili nazaj na tehtnico, da bi se izognili kazni.

A to še ni bilo vse: namesto, da bi Charlesa spet dali nazaj na stezo, ker njegov prvi krog ni bil dovolj hiter, so nanj zgleda pozabili. Tako je Leclerc končal v prvem delu kvalifikacij na 16. mestu, ko ga je z najhitrejšim krogom izrinil ravno Vettel.

Na koncu pa kot pričakovano ni nihče mogel ustaviti dirkačev Mercedesa, Lewis Hamilton je bil s krogom 1:10,166 za slabo desetinko hitrejši od moštvenega kolega Bottasa. Vrhunci tukaj.

V znamenju Nikija Laude

Nekaj dni nazaj smo izvedeli, da se je od nas poslovil Niki Lauda, trikratni svetovni prvak, ki se ga je motošportni svet spomnil pred začetkom dirke z minuto molka.

Leclerc agresivno poskušal

Štart je bil relativno čist, brez nesreč. Verstappen se je sicer znašel na notranji strani Bottasa, a mu ni uspelo.

S 15. mesta je Leclerc sicer pridobil 3 mesta, a je dirko vrgel stran s poskusom prehitevanja Hülkenberga v Rascassu – z zadnjo desno gumo je zadel zid, zaradi katerega mu je počila guma.

Zaradi delcev na stezi smo zato dobili varnostni avto. V bokse je prvi zapeljal Hamilton, ki so mu namestili srednje gume. Sledili so mu Bottas, Verstappen in Vettel. Verstappna pa je ekipa spustila prehitro, zato je prišel v kontakt s Fincem.

Valtteri je moral še enkrat v bokse, dirkaču Red Bulla pa je bila dodeljena kazen petih sekund.

Nekaj krogov po restartu je Giovinazzi zavrtel Kubico, ki je povzročil zastoj, a potrebe po varnostnem avtu ni bilo. Italijan je za to prejel 10-sekundno kazen.

Krog kasneje je Leclerc odstopil zaradi poškodb na podvozju. To je bil tudi edini odstop na dirki.

Hamiltonove “težave”

Že v 30. krogu je Lewis v bokse sporočil, da se gume ne obnašajo najbolje. Ostali so bili na trdih gumah, ki bi definitvno zdržale do konca.

A kljub temu je Britanec z lahkoto držal vodstvo. Pomagalo mu je dirkališče samo, proga v kneževini je seveda zelo ozka.

Šele 3 kroge pred koncem je Verstappen zares poskusil, a je prišlo do rahlega trčenja med vodilnima. Dirkalnika nista bila poškodovana, je pa Nizozemec izgubil možnosti za zmago.

“Tale je za Nikija”

Hamilton si bo svojo 77. zmago zagotovo zapomnil. Ker je bil Niki Lauda neizvršni direktor pri Mercedesu, sta bila s Hamiltonom zelo dobra znanca.

Hamilton je po dirki povedal: “Boril sem se, kot se je Niki. Zagotovo gleda dol s ponosom. Nisem ga hotel razočarati.”

Verstappen je na progi sicer končal drugi, a je padel na 4. mesto s tisto kaznijo iz boksov. Na stopničkah sta tako končala še Vettel in Bottas; niz zaporednih 1-2 zmag je tako prekinjen.

Tukaj lahko preverite stanje v prvenstvu.

Rezultati dirke. (Vir: F1)

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here