Po izjemni dirki na Red Bull Ringu v Avstriji je tudi britanski Silverstone poskrbel za nepozabljiv obračun.

Kvalifikacije: Bottas od moštvenega kolega boljši za pičlih 6 tisočink

Kot ponavadi začnemo s prvim delom kvalifikacij, kjer nismo videli nič novega – izpadli so: Magnussen, Kvyat, Stroll, Russell in Kubica.

V drugem delu smo mogoče malo več pričakovali od Carlosa Sainza, v primerjavi z 8. mestom Norrisa Sainzovo 13. mesto ni nič posebnega.

Lewis Hamilton je seveda upal, da bo na domačih tleh navijače navdušil z najboljšim štartnim položajem, a mu je moštveni kolega Valtteri Bottas to preprečil. Leclerc s tretjim mestom ni bil zadovoljen – 0,079s ni veliko.

Kako pa izgleda razlika šestih tisočink? Spodnji video prikaže ta izjemen boj za pole.

LH poskusil, a neuspešno

Že po nekaj krogih je Lewis le razveselil navijače s tem odličnim manevrom, s katerim bi skoraj prišel v vodstvo. A ni šlo brez zapletov…

Tokrat dirkača nista naredila nič narobe, je pa kar veliko napako naredil TV režiser, ko je med bitko zamenjal kader, ki je prikazal navijače. Nespametna stvar med bojem za vodstvo (tudi v spodnjem videu).

Že drugič pa sta mlada dirkača Leclerc in Verstappen spet uprizorila dvoboj, ki pa se je tokrat prevesil celo v bokse. Tudi Bottas se je ustavil v boksih – pomembno za naprej.

Ključni moment

V 20. krogu (od 52-ih) je dirkač Alfe Romeo Antonio Giovinazzi med zaviranjem izgubil nadzor in nasedel v pesku. Posledica: varnostni avto.

To je seveda zelo pomagalo Hamiltonu, ki do tega trenutka še ni šel v bokse. Po postanku se je pridružil nazaj na prvem mestu – pot do zmage je bila odprta.

Tudi Vettel je kar pridobil na račun varnostnega avtomobila, reštartal je tretji.

Vettel sebi in Verstappnu onemogočil stopničke

Da je Verstappen lahko prišel do Vettla, se je najprej moral ubraniti napada Leclerca – že spet. Po uspešni obrambi je lahko spremenil taktiko in hitro opravil z Gaslyjem.

Nato pa 37. krog, kjer pa se je zgodilo tole…

Izjemno je to, da sta oba dirkača nadaljevala z dirko. Vodstvo dirke je Vettlu sicer dodelilo kazen 10 sekund. Dirkač Ferrarija je prevzel krivdo in se Nizozemcu po dirki hitro opravičil.

#6.

Ker je bil Bottas opravil še drugi postanek, je to pomenilo, da spet nihče ni mogel ustaviti Hamiltona. Britanec je tako slavil že šestič na Silverstonu, kar ni uspelo še nikomur.

Hamilton: “Ne morem reči, kako ponosen sem danes. Hvaležen sem vsem navijačem, ki so prišli. Seveda mi ne bi uspelo brez ekipe.”

Naslednja dirka je na sporedu 28. julija na Hockenheimu v Nemčiji.

Rezultati dirke. (Vir: F1)

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here