Francoz je ravno na dan Bastilje v New Yorku prišel do drugega prvenstva v najbolj napeti sezoni Formule E do zdaj.

Prva dirka (sobota)

Situacija pred dirko je bila taka: matematično je bilo v boju za prvenstvo še 8 dirkačev, a je Vergne nabral kar 32 točk prednosti pred moštvenim kolegom Lottererjem. Število največ možnih točk: 58.

Buemi je za 12. dirko sezone z daleč najhitrejšim krogom v kvalifikacijah prišel do pole positiona – 0,412s je znašala razlika do Wehrleina.

Že takoj v drugem krogu je prišlo do kaosa, oba dirkača ekipe DS Techeetah sta bila udeležena. Vergne je bil prisiljen iti v bokse po prebiti levi zadnji gumi.

Alexa Lynna, ki se je vozil na izjemnem drugem mestu, je na žalost zatajila tehnika. V ekipi Jaguar Racing je Lynn nekaj dirk nazaj sicer nadomestil Piqueta.

Di Grassiju, ki je štartal 15., je uspel odličen ‘comeback’ na 5. mesto, kar je bilo pomembno za prvenstvo.

Vergnu pa je kazalo, da bo celo prišel nazaj do točk, a ga je (že po izteku 45-ih minut) v 2. ovinku zavrtel Felipe Massa. Tudi tokrat je bil udeležen tudi Andre Lotterer.

Buemija ni nihče mogel ustaviti in je bil še vedno v bitki za prvenstvo, če le zmaga na kvalifikacijah (pole position prinese 3 točke). Več pa v spodnjih vrhuncih.

Druga dirka (nedelja)

V boju za prvenstvo so ostali še Vergne, Di Grassi, Evans in Buemi. Slednji je izpadel po kvalifikacijah, ker mu ni uspelo priti do pola. Tokrat je bil Alexander Sims boljši od Robina Frijnsa za slabo desetinko.

Frijns sicer ni prišel do dobrega štarta, a je po 14-ih minutah dirke le prišel nazaj na izgubljeno 2. mesto. Hitro je začel loviti vodilnega Britanca.

In ga je tudi ujel. Z ‘divebombom’ je dirkač Virgin Racinga poskusil po notranji strani prvega ovinka in tako se je Nizozemec znašel v vodstvu.

Do konca se ni zgodilo nič posebnega. Di Grassi in Evans bi morala zmagati dirko, če bi želela postati prvaka, a se to ni zgodilo. Na koncu sta se celo onadva znašla v nesreči v zadnjem krogu dirke.

Jean-Eric Vergne je tako na francoski državni praznik postal drugič zapored prvak Formule E.

Kljub pomanjkljivosti točk (6) ekipe DS Techeetah so vendarle tudi oni prišli do naslova prvakov.

Podrobnejše točkovanje in rezultate posameznih dirk lahko preverite tukaj.

Brez dvoma lahko tudi v 6. sezoni pričakujemo tako napete in razburljive bitke kot v 5. sezoni. Naslednja sezona se začne z dvema dirkama v Ad Diriyahu, 22. in 23. novembra.

Zmagovalna ekipa. (Vir: DS Techeetah)

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here