Njegov moštveni kolega Valtteri Bottas zmagovalec VN Združenih držav v Austinu.

Bottas z najmanjšo razliko na tem dirkališču

Dirkači na treningih niso bili zadovoljni s podlago steze, ki je bila kar neravna, ampak še zmeraj ne toliko, kot v Sebringu ali Detroitu.

V prvem delu kvalifikacij je z najhitrejšim krogom presenetil Lando Norris z McLarnom, a vedeli smo, da ne bo konkurenčen za pole position.

Ko je večina boljših dirkačev zagotovila štart s srednjimi gumami v drugem delu, je v zadnjem šlo zares. Valtteri Bottas je samo za 0,012 sekunde premagal Vettla, Verstappen, Leclerc in Hamilton pa so se zvrstili na naslednja tri mesta.

Vettel z ničlo

Verstappen se je dobro pognal s črte, kar pa ni veljalo za oba Ferrarija. V prvem ovinku je prišlo tudi do kontakta med Sainzom in Albonom, noben kriv, a je slednji moral v bokse po novo sprednje krilce.

Sebastian se je pritoževal glede podkrmarjenja, ko sta ga prehitela celo Norris in Ricciardo. Kmalu se je izkazalo, da je krivo vzmetenje, ki je doživelo svoj konec v 9. krogu, z njim pa tudi njegova dirka.

Mercedes split”

Že v 13. krogu od 56. so se začeli prvi postanki, z Bottasom in Verstappnom. Že takoj smo lahko vedeli, da sta na strategiji dveh postankov. Hamilton je prevzel vodstvo, Leclerc pa je bil daleč zadaj, sicer na 4. mestu.

Vodilni v prvenstvu je bil na popolnoma drugačni strategiji kot njegov moštveni kolega. Lewis je bil v bokse poklican s 30-imi krogi do konca, kar je pomenilo, da je njegov drugi del dirke na trdih gumah bil pošteno dolg.

Večino oči je bilo uprtih na najboljše 3, Albon pa je po nesreči izvedel izjemen povratek, vse do petega mesta je prišel – prislužil pa si je tudi naziv dirkača dneva.

V 35. krogu je bil na vrsti drugi postanek Valtterija in Maxa. Na novejših gumah sta hitro začela pridobivati sekunde, a postajalo je vse težje. Le 5 krogov pred koncem sta dirkača srebrnih puščic le uprizorila boj, iz katerega je Finec prišel bolj zadovoljen.

6!

Čeprav je Bottas ciljno črto prečkal prvi, je Hamilton že prej nabral toliko prednosti, da jih je tisti dan potreboval samo 4 za nov naslov. Tako pred njim stoji le en dirkač: Michael Schumacher.

Bottas: “Seveda, čestitke Lewisu. Sam nisem izpolnil mojega cilja to leto, a še zmeraj obstaja naslednje. A res si zasluži naslov, imel je dobro sezono.”

Rezultati dirke. (Vir: F1 Twitter)

Naslednja dirka sledi v Braziliji na slavnem Interlagosu, 17. novembra.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here