Novozelandec Mitch Evans je postal sedmi različni zmagovalec te 5. sezone Formule E. Jaguar je prav tako sedma različna ekipa na najvišji stopnički v tej sezoni.

Vir: Jaguar Racing (@JaguarRacing)
Sreča Lottererja v kvalifikacijah

Andre Lotterer (DS Teecheetah) je bil najhitrejši v glavnem delu kvalifikacij na mokri progi. Sledil je ‘super pole’, kjer se je pomerilo najboljših 6 dirkačev iz glavnega dela. Steza se je začela sušiti in seveda je imel zadnji v super polu (prvi v glavnem delu) prednost pred ostalimi. Lotterer je tako osvojil njegov prvi najboljši startni položaj. Mitch Evans pristal na 2. mestu, Jose Maria Lopez pa na tretjem.

Lopez povzročil zastoj

Prvi ovinek je minil brez pravih posebnosti. A že v prvem krogu – natančneje v 18. ovinku (od 21-ih) je Jose Maria Lopez (Dragon) rahlo izgubil nadzor in šel naravnost v ograjo na zunanji strani ovinka. Gary Paffett in Jean-Eric Vergne se temu nista mogla izogniti. Ker pa je 18. ovinek šikana, so ti dirkači popolnoma blokirali stezo in povzročili rdečo zastavo, ki je traja celih 47 minut.

Tehnične težave Venturija

Felipe Massa in Edoardo Mortara, oba dirkača Venturija sta bila prisiljena odstopiti zaradi tehničnih težav. Direktor dirke je celo aktiviral ‘full course yellow’ oz. virtualni varnostni avto, da so lahko varno odstranili dirkalnik Felipeja Masse.

Odlična strategija Evansa

Mitch Evans (Jaguar) je pametno uporabil ‘attack mode’ (dodatnih 25 kW moči za 4 minute), ki ga morajo dirkači uporabiti dvakrat. S 16 minutami do konca je Novozelandec v 11. ovinku z res neverjetnim manevrom izrinil Lottererja in prišel v vodstvo. Lotterer je kasneje dvakrat zapored uporabil ‘attack mode’, a nikakor ni mogel priti mimo Evansa.

Prva zmaga za Jaguar

Po lanski res slabi sezoni za Jaguar Racing so končno dočakali zmago. Mitch Evans je prečkal ciljno črto z dvema odstotkoa energije še v bateriji. Andre Lotterer je dirko končal drugi, slabo sekundo za njim, Stoffel Vandoorne (HWA Racelab) pa je prišel do njegovih prvih stopničk.

Evans je po dirki povedal: “Sem brez besed. Zadnjih nekaj let je bilo zelo težkih, ampak je bilo vredno, vsak v ekipi se zelo trudi in ta zmaga je res nekaj posebnega. Avto je bil danes prava raketa.”

Na vprašanje glede tistega prehitevanja je Evans odgovoril: “Mislim da vsi vemo, da se Andreja težko prehiti, tako, da sem se moral znajti. Nisem pričakoval, da bi ga prehitel v tem ovinku. Dobro se je ubranil, a še vseeno sem poskusil. Bilo je blizu, ampak še zmeraj fer.”

Andre Lotterer: “Odlično dirkanje, na žalost je Mitch zmagal ampak še zmeraj, bila je odlična bitka, bil je pač hitrejši. Poskušal sem se ubraniti, a Mitch je imel še attack mode.”

Vir: Formula E (@FIAFormulaE)
Jerome D’Ambrosio prevzel vodstvo v prvenstvu

Ker je D’Ambrosio (Mahindra) dirko končal mesto pred Da Costo (BMW i Andretti), je zato dirkač Mahindre prevzel vodstvo v prvenstvu za 1 točko pred Portugalcem.

Ekipa DS Teecheetah je zaradi odstopa Sama Birda in zaradi 2. mesta Lottererja prevzela vodstvu v seštevku ekip, za 7 točk pred Envision Virgin Racingom.

Bolj podrobne rezultate in vrhunce dirke si lahko ogledate spodaj.

Vrhunci dirke

Rezultati dirke. Vir: Formula E (@FIAFormulaE)
Seštevek dirkačev. Vir: Formula E (@FIAFormulaE)
Seštevek ekip. Vir: Formula E (@FIAFormulaE)

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here