Foto: Formula DRIFT (Twitter)

Vsi poznamo driftanje – zmogljivi dirkalniki, napeti dvoboji, ogromno dima – spektakel, ki privabi ogromno pozornosti. Marsikomu sicer ta stil dirkanja ni všeč, saj tukaj ni odvisno vse od hitrosti, ampak tudi od drugih dejavnikov, vseeno pa smo pri driftanju priča izjemnim dvobojem.

Foto: Formula DRIFT (Twitter)

Formula DRIFT na 4 dirkališčih z 8 dirkami

V mesecu septembru se sezone v dirkalnih športih počasi že bližajo koncu, tokrat pa se je sezona ameriškega drift tekmovanja šele začela. Zaradi koronavirusa so tekmovanje morali okrniti na samo štiri vikende oziroma štiri lokacije, na katerih bodo izvedli po dve dirki na vikend. V soboto in nedeljo sta bili prvi dve dirki na dirkališču v St. Louisu. Spremenil se je tudi format dirkanja, saj so tako odpadle kvalifikacije in tako se je 32 dirkačev že kar takoj pognalo v izločilne dvoboje, kjer boljši iz dvoboja napreduje naprej in tako vse do finala.

Kako poteka tekmovanje v driftu?

Tekmovalca se pomerita na kratki progi dvakrat, izmenično je vsak izmed njiju v ospredju, drugi mu sledi. Sodniki ocenjujejo njuno hitrost, vožnjo po idealni liniji, kot pod katerim drsita skozi ovinke in razdaljo med obema dirkalnikoma. Na koncu dvoboja trije sodniki razglasijo zmagovalca, ki gre v naslednji krog. Tekmovalci tekmujejo v izredno zmogljivih dirkalnikih, ki zmorejo tudi do 1000 “konjev”. Gre za zelo raznolike dirkalnike, dirkači pa največ uporabljajo različne V8 motorje in legendarni 2JZ motor iz četrte generacije Toyote Supre. Kako konkretno potekajo dvoboji pa najbolje, da si pogledate v priloženih videih.

Na prvi dirki slavil prvak sezone 2015 Aasbo

Na prvi dirki razreda, v soboto, je slavil Norvežan Frederic Aasbo s svojim novim dirkalnikom – novo Toyoto GR Supro. Drugi je bil Američan Ryan Tuerck (Toyota Corolla), ki je pred leti požel ogromno pozornosti, ko je v svojo Toyoto GT86 spravil V8 motor iz Ferrarija 458 Italia. Na odru za zmagovalce ima je družbo delal Litvanec Aurimas “Odi” Bakchis s svojo Nissan Silvio S15. V priloženem videu si lahko pogledate finalni dvoboj med Norvežanom in Američanom.

Bakchis in Tuerck na prvem mestu v prvenstvu

Na drugi dirki, v nedeljo, je zmagal Američan Chelsea DeNofa s svojim Fordom Mustangom RTR. Bakchis in Tuerck pa sta bila drugi in tretji ter s tem pokazal dobro formo na začetku sezone. Po prvih dveh dirkah imata tako enako število točk in vodita v prvenstvu. Naslednji dve dirki bosta v zadnjem vikendu v septembru na dirkališču v Monroeu v zvezni državi Washington.

Finale 2. dirke:

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here