Foto: Formula DRIFT (Twitter)

Minuli vikend sta v Seattlu potekali 3. in 4. dirka Formula DRIFT prvenstva. Na obeh je zmagal veteran Vaughn Gittin Jr in se v skupnem seštevku povzpel na 2. mesto. Po štirih dirkah vodi Ryan Tuerck, med novinci pa Adam LZ.

Foto: Formula DRIFT (Twitter)

Prvi ovinek ne odpušča

Konfiguracija proge je ponudila zelo napete dvoboje, saj so dirkači ves čas tvegali, da si že v prvem ovinku povsem uničijo svoje drage dirkalnike. Celoten prvi ovinek namreč objema betonski zid, ki ne odpušča nobenih napak. Marsikateri dirkač, ki je želel odpeljati idealno (čim višjo) linijo, je napravil napako in razbil dirkalnik. Ekipe so imele ogromno dela, da so v zelo kratkem času za silo odpravile poškodbe na dirkalniku in s tem omogočile tekmovalcem nadaljnje nastopanje.

Kombinacija spremenljivih vremenskih razmer in specifičnega prvega ovinka povzročala preglavice

Tako kot prvi vikend v St. Loisu, sta tudi tukaj potekali dve dirki, ena v soboto in ena v nedeljo. Treninge pred dirkama je krojil dež oziroma mokra steza, tako da so se morali tekmovalci ves čas prilagajati razmeram na stezi in hkrati še specifičnemu prvemu ovinku. Dirkalnik so morali nastaviti tako, da je skozi celoten prvi del proge ostal čim višje ob zidu. Mnogi so imeli težave, saj so imeli na voljo premalo moči (pa čeprav dirkalniki dosegajo okrog 1000 konjskih moči), poleg tega pa so morali improvizirati z nastavitvami dirkalnika. Obe dirki sta namreč potekali v suhem vremenu, dirkači pa so pred tem vadili na mokri podlagi, tako da si z informacijami s treningov niso mogli kaj dosti pomagati.

Na prvi dirki v TOP4 sami bivši prvaki

Eden izmed favoritov in do tega vikenda vodilni Aurimas “Odi” Bakchis (Nissan) je na treningih razbil svoj dirkalnik (za silo so ga uspeli popraviti), tako da se je njegova pot končala že v TOP16, kjer ga je premagal kasnejši zmagovalec Vaughn Gittin Jr. Ameriški veteran tega športa je v svojem Mustangu RTR zanesljivo premagal vse tekmece. V polfinalu Dajira Yoshiharo (Subaru) in nato v finalu Norvežana Frederica Aasboja (Toyota). To je bila prva zmaga za presrečnega Gittina Jr po FD Irwindalu leta 2018. 3. mesto je dosegel še en bivši prvak Michael Essa (BMW).

Gittin Jr suvereno zmagal tudi na drugi dirki

Pred nedeljsko dirko je zaradi tehničnih težav moral odstopiti Aasbo, medtem ko je Ryan Tuerck (Toyota) imel bližnje srečanje z zloglasnim zidom, vendar mu je ekipa uspešno popravila dirkalnik. Ponovno je zmagal Gittin Jr, ki pa je imel na poti do zmage težko delo, saj je v TOP16 najprej moral premagati Bakchisa (za katerim je slab vikend, saj je obakrat obtičal že na drugi stopnički tekmovanja). Nato je sledila borba z nekdanjim prvakom Chrisom Forsbergom, ki vozi Nissana s kar 1200 »konji«. V polfinalu se je udaril s svojim moštvenim kolegom Chelseajem Denofo (Ford). V finalu pa je premagal še enega veterana tega tekmovanja Justina Pawlaka (Ford). 3. mesto je dosegel Tuerck.

V prvenstvu vodi Tuerck, med novinci Adam LZ

Polovica sezone je za nami, naslednji dve dirki bosta v Dallasu 31. oktobra in 1. novembra. V prvenstvu trenutno vodi Tuerck (Toyota), drugi je Gittin Jr (Ford), tretji Aasbo (Toyota). Med novinci v prvenstvu vodi Youtuber Adam LZ, ki je lansko leto prvič nastopil v Formuli DRIFT (sicer še v PRO2 prvenstvu), letos pa se že meri z najboljšimi na svetu v razredu PRO. Na prvih dveh dirkah je sicer obtičal že v prvem krogu, minuli vikend pa se je obakrat prebil v TOP16. Kako pa je bilo v PRO2 razredu? Zmagal je Dmitriy Brutskiy, ki vodi tudi v skupnem seštevku, enako točk ima tudi Joshua Love.

Če vas zanima bolj podrobno, kako potekajo priprave na Formulo DRIFT oziroma kako izgleda dirkaški vikend s perspektive tekmovalca si lahko pogledate spodnja dva videa, ki pokrivata 3. in 4. dirko.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here