To je že 16. naslov za Team Penske. Novinec Colton Herta je sicer brez težav zmagal dirko, a je Newgarden zbral dovolj točk.

Pred dirko

V Kalifornijo so z možnostjo za osvojitev Astorjevega pokala prišli Josef Newgarden, Alexander Rossi, Simon Pagenaud in Scott Dixon, lanski prvak. Josef je z več kot 40 točkami prednosti na dirki moral končati le četrti, da bi si zagotovil drugi naslov.

V kvalifikacijah je bil tretjič letos najhitrejši novinec Colton Herta, ki si je z njegovo vožnjo to sezono zagotovil sedež z ekipo Andretti za naslednje leto.

2., 3., 4. in 6. so se kvalificirali dirkači z največ točkami letos.

Še zadnjič”

Herta je v začetnem delu dirke brez težav ubranil pritisk Dixona. Prvi postanki v boksih so se začeli že zelo zgodaj, v 11. krogu od 90.

Po svojem prvem postanku je Newgarden zaradi trših gum izgubil nekaj pozicij, a se to ni izkazalo za kritično. Dirkač iz Tennesseeja je še vedno lahko kontroliral dirko in situacijo v prvenstvu.

Felix Rosenqvist, ki je po kazni v kvalifikacijah štartal 14., se je hitro prebijal in prehiteval dirkače drugega za drugim, vključno s tem manevrom v znanem ovinku Corkscrew.

V 45. krogu smo videli tudi edini varnostni avto na tej dirki, ko je Conor Daly v bitki z Marcom Andrettijem nasedel svoj dirkalnik v prvem ovinku.

Le nekaj krogov kasneje so v bitki za naslov ostali le trije: Scott Dixon je imel možnost le z dodatnimi točkami za največ krogov v vodstvu, ki pa jih je pobral Colton Herta.

Novinec je vse do konca obdržal kontrolo v vodstvu in odbil napad Willa Powerja ter tako zmagal drugič v sezoni. Ta dva dirkača sta v bistvu pokvarila načrte Simona Pagenauda in Alexa Rossija, ki nista dobila dovolj točk. Na koncu je z osmim mestom na dirki svoj drugi naslov slavil Josef Newgarden.

“Nisem hotel narediti kakšne neumnosti proti koncu. Skušal sem čim bolj pametno odpeljati dirko.”

Newgarden, poln emocij v pogovoru s televizijo NBC po dirki.

To ni prva zmaga v Laguni Seci za Herto. Colton res še ni zmagal tukaj, a njegov oče Bryan pa že dvakrat. A verjetno smo vsi že kdaj videli, kako je Alex Zanardi z izjemnim manevrom prehitel prav Bryana Herto za zmago v letu 1996.

Rezultati dirke. (Vir: Indycar)

Tukaj lahko preverite končno točkovanje in rezultate posameznih dirk.

Sezona 2020 se začne 15. marca v Saint Petersburgu v Floridi. Koledar se je malo spremenil, dirko v Poconu je zamenjal Richmond.

Vrhunci dirke.

Dodatek: prenos v Sloveniji – kdaj?

Letošnja sezona je bila s strani gledalca tukaj verjetno ena izmed najslabših za spremljanje, vsaj v živo. Prav nobena televizijska hiša pri nas ni zakupila pravic za prenos, uradni stream pa je bil na voljo samo na drugi strani Atlantika, pa še to samo v državah brez pogodbe.

Edini način spremljanja legalno je bil tako z vrhunci na Youtube kanalu Indycar in Motorsports on NBC, ki dirke prenaša v ZDA. Nelegalno si seveda lahko pomagamo z raznimi prenosi, ponujenimi na internetu (predvsem na Redditu se najde kaj). Take vrste prenosi so pri nam še kar varni, mogoče malo manj v Združenih državah.

Seveda pa upamo, da se bo še vseeno kdo opogumil ter ponudil prenos, še posebej po taki zanimivi sezoni tudi tukaj v Sloveniji.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here