Zmagovalec WRC Portugalska je britanski dirkač Elfyn Evans. Sébastien Ogier še vedno vodi v skupnem točkovanju prvenstva, kjer ima dve točki prednosti pred Evansom. Poleg tega se je Toyota utrdila tudi v vodstvu konstruktorskega točkovanja.

Evans je skupaj s sovoznikom Scottom Martinom vozil zbrano in pametno, s čimer si je že v soboto zagotovil vodstvo. Pred zadnjim dnem je imel 10,7 sekunde prednosti pred najbližjim zasledovalcem Danijem Sordom, a je že s prvo nedeljsko hitrostno preizkušnjo opravil 8,9 sekunde hitreje kot kdorkoli drug in na ta način skoraj podvojil svoj naskok. V nadaljevanju je osvojil še dve hitrostni preizkušnji (skupaj jih je dobil kar šest) in dirko končal z 28,3 sekunde prednosti. To je zanj četrta zmaga v seriji WRC in tretja s Toyoto.

Elfyn Evans: “To je bil fantastičen konec tedna zame. Vendar ni bilo enostavno. Morda nisva bila absolutno najhitrejša posadka, a kljub temu sva imela res dober tempo in nastop je bil na splošno precej konsistenten. Pred zadnjim dnevom nisva imela tako velike prednosti, zato sva se morala na vseh etapah res potruditi. Nikakor nisem želel, da bi se ponovil razplet dirke na Hrvaškem, kjer sva takorekoč v zadnjem ovinku zapravila zmago. K sreči nama je tokrat uspelo zaključiti dirko z razmeroma malo drame.” 

Rezultati WRC Portugalska 2021: 

1. Elfyn Evans, Scott Martin (Toyota Yaris WRC) 3 ure, 38min, 26,2 sek
2. Dani Sordo, Borja Rozada (Hyundai i20 Coupe WRC) +28,3 sek
3. Sébastien Ogier, Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) +1 min 23,6 sek
4. Takamoto Katsuta, Dan Barritt (Toyota Yaris WRC) +2 min, 28,4 sek
5. Gus Greensmith, Chris Patterson (Ford Fiesta WRC) +4 min, 52,7 sek
6. Adrien Fourmaux, Renaud Jamoul (Ford Fiesta WRC) +5 min, 03,4 sek
7. Esapekka Lappi, Janne Ferm (Volkswagen Polo GTI R5) +9 min, 37,2 sek
8. Teemu Suninen, Mikko Markkula (Ford Fiesta Rally2) +11 min, 20.0 sek
9. Mads Østberg, Torstein Eriksen (Citroën C3 Rally2) +12 min, 01,5 sek
10. Nikolay Gryazin, Konstantin Aleksandrov (Volkswagen Polo GTI R5) +12 min, 35,8 sek

Kaj sledi? Med 3. in 6. junijem 2021 bo na sporedu reli po Sardiniji, za katerega so značilni hitri odseki po finem makadamu. Poseben izziv za voznike pa predstavljajo tudi skale in drevesa ob cesti, ki zastirajo pogled. Tudi temperature so lahko zelo visoke, kar za avtomobile in pnevmatike predstavlja dodatno obremenitev.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here