Za obuditev ikonskega “pujsa” – Citroëna Type H – je poskrbel italijanski karoserist Carrosserie Caselani, ki ga je skupaj s Citroënovimi inženirji obudil na osnovi sedanjih modelov Jumper in Spacetourer.

Citroën Type H (ljubkovalno imenovan “pujs”), premierno predstavljen na avtomobilskem salonu v Parizu 1947, je naslednik TUB-a, ki je prenašal enako praktičnost (prag nizkega nakladanja, prostor za glavo, drsna stranska vrata).

Kdo bi lahko ob njegovem lansiranju leta 1948 napovedal tako dolgo življensko dobo? Type H je ohranjal svojo kariero kar do decembra 1981 in z doseženo proizvodnjo 490.000 enot, ko ga je nasledil Citroën C25.

Njegova skrivnost? Nadvse inovativna zasnova za gospodarsko vozilo tistega časa. Naprej pomaknjena kabina, karoserija iz ojačanega rebrastega jekla in prenos s pogonom na prednji kolesi so se obdržali skozi leta. In to brez večjih sprememb zunanjosti. Ves čas pa je izkazoval veliko učinkovitost v vseh izvedenkah in vseh oblikah rabe. Mitsko vozilo? Da, in kult po vsem svetu. Pogosto so ga predelali v potujoči kiosk s hrano, uporabljali so ga vsi, od trgovcev do policistov, in še naprej živi v današnjih trendovskih konceptih.

Retro v moderni preobleki in z moderno tehnologijo

Kultni H se pravzaprav spet vrača v modo, sodeč po številnih modnih predelavah, ki jih vidimo danes. Je retro, ampak v moderni preobleki in z moderno tehnologijo. Sodobna retro prenova legendarnega kombija je razvita na osnovi Citroën Jumperja ali Spacetourerja v počastitev oblikovalca Flaminia Bertonija.

Običajni model je preoblečen v dodatke iz poliestra z narebrenimi stranicami, sprednji del ima okrogle žaromete ter odet v odtenek peščene barve pričara duh slavnega starodobnika. Notranjost prinaša sodobno opremo.

Pod Citroënovo licenco te predelave izdeluje podjetje Carrosserie Caselani iz Italije. Te predelave so primerne predvsem za avtodome, potujoče kioske s hrano, potujoče trgovine in podjetja, ki opravljajo najrazličnejše mobilne promocije.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here