V nujnih primerih vse, kar upočasni prve posredovalce, vpliva na to, kako hitro lahko prispejo na kraj dogodka – in takšne zamude so lahko usodne.

Ford tako preizkuša tehnologijo povezanih semaforjev, ki bi lahko s samodejnim preklopom na zeleno luč omogočili prostejšo pot za reševalna, gasilska in policijska vozila. Prav tako bi lahko pomagali zmanjšati tveganje za nezgode, ki bi jih povzročila vožnja prvih posredovalcev skozi rdečo luč.

Prav tako bi lahko s semaforji, ki bližajočim se vozilom pošiljajo informacije o času do prehoda iz rdeče v zeleno, zmanjšali število zastojev.

Način delovanja

Za preizkušanje tehnologije so strokovnjaki uporabili cesto z osmimi zaporednimi semaforji v Aachnu v Nemčiji in dva odseka s tremi zaporednimi semaforji zunaj mesta.

Ford Kuga, opremljena z vgrajenimi enotami (za komunikacijo z infrastrukturo) in strojno opremo za hitro upravljanje prototipov (za izvajanje prototipne programske opreme v vozilu), je v različnih testnih scenarijih delovala kot reševalno in potniško vozilo.

Pri preizkušanju nujnega odziva je testno vozilo signaliziralo semaforjem, naj prižgejo zeleno luč. Ko je vozilo prevozilo križišče, so semaforji ponovno začeli delovati na običajen način.

Pri preizkušanju vsakodnevne vožnje je testno vozilo prejelo časovne informacije o tem, kdaj se semafor spremeni iz rdeče v zeleno in iz zelene v rdečo. Aktivni tempomat je nato prilagodil hitrost vozila in tako zagotovil, da je večji delež prometa potekal čez ‘zeleni val’.

Ko je na semaforju svetila rdeča luč, se je hitrost vozila zmanjšala že precej pred križiščem, na primer s 50 km/h na 30 km/h, da se je vozilo približalo semaforju v trenutku, ko se je prižgala zelena luč.

Pri vozilih, ki jih čaka rdeča luč, bi lahko tehnologija še vedno pomagala zmanjšati sunkovito zaviranje in čas ustavljanja. Vozilo je prejelo informacijo o semaforju precej pred križiščem in je prej upočasnilo vožnjo, kar je pripomoglo k zmanjšanju zastojev.

Komunikacijo med vozili in semaforji omogoča tehnologija C-V2X (Cellular Vehicle-to-Everything, omreženo vozilo z vsem), poenotena platforma, ki povezuje vozila s cestno infrastrukturo, drugimi vozili in drugimi udeleženci v prometu.

Inženirji so ta sistem preizkusili v okviru projekta Koridor za novo mobilnost Aachen–Düsseldorf (ACCorD), ki ga financira nemško zvezno ministrstvo za digitalno tehnologijo in promet, podpirajo pa ga univerza RWTH Aachen, Vodafone, Straßen.NRW (uprava za ceste Severnega Porenja-Vestfalije) in mesto Aachen. Projekt je potekal od januarja 2020 do marca letos.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here