Pri nemški znamki so izkoristili potencial umetne inteligence in se lotili posebnega projekta »Virtual Roads«, katerega cilj je strastnim voznikom omogočiti ponovno vožnjo po njihovih najljubših cestah, a v virutalni obliki. Vse kar potrebujejo uporabniki za zajem ceste je pametni telefon s primerno aplikacijo.

Uporabniki bodo lahko na vozniškem simulatorju podoživeli posnete ceste.

Video iger, ki omogočajo uživanje v virtualni vožnji na dirkališčih je danes že precej, a je za natančno interpretacijo okolja potrebno skeniranje in digitaliziranje objektov s pomočjo laserjev, kar že samo po sebi traja zelo dolgo – pa je to le fragment mozaika videoigre. Porsche razvija program, ki bo ta proces (sicer v okrnjeni obliki) poenostavil in skrajšal za 99 odstotkov. Pri Way Ahead Technologies so pojasnili, da trenutna različica programske opreme omogoča digitalizacijo osmih kilometrov ceste v slabi uri.

Postopek bo sledeč:

  • Uporabnik bo na vetrobransko steklo namestil svoj pametni telefon, ki bo s pomočjo kamere zajemal cesto in njeno okolico pred avtomobilom. Prejeto sliko bo sprocesirala aplikacija, ki bo objekte samodejno pretvarjala v interaktivno 3D okolje.
  • Ko bo voznik prišel domov, bo datoteke prenesel na računalnik in jih kot »zemljevide« namestil v že obstoječe videoigre (npr. Assetto Corsa). Nato lahko prične z uživanjem na svoji posneti cesti v virtualni obliki, kjer se mu lahko pridružijo tudi prijatelji.

Ob tem aplikacijo zaradi zasebnosti razvijajo tako, da bo avtomatsko filtrirala druge udeležence v prometu. V prihodnosti projekt odpira še številna druga vrata – lahko bo zajemal tudi pospešek in pojemek zaradi klanca ter nagibanje karoserije, tako bo v dirkalnem simulatorju izkušnja še bolj pristna.

Virtual Roads je trenutno še vedno v fazi razvoja, kdaj bo na voljo širši množici pa še ni znano.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here