Pnevmatike med vožnjo predstavljajo edini stik vozila s podlago. S pravilno izbiro in uporabo pnevmatik tako poskrbimo za svojo varnost in varnost ostalih udeležencev v prometu.

Ker se lahko gumena zmes pri nepravilni uporabi hitro obrablja, Goodyearovi strokovnjaki svetujejo, kako pravilno ravnati s pnevmatikami, da vam bodo na cesti zagotavljale varno vožnjo, obenem pa imele dolgo življenjsko dobo.

Za zagotavljanje varne vožnje v vseh razmerah je bistvenega pomena globina profila pnevmatik. Ta mora po zakonu meriti najmanj 1,6 milimetra, priporočljivo pa je, da pnevmatiko zamenjate, ko globina pade pod 3 milimetre. V nasprotnem primeru bo imela slabši oprijem, daljšo zavorno pot, večja pa bo tudi nevarnost akvaplaninga. Globino zato redno spremljajte na indikatorjih oziroma izboklinah v glavnih kanalih na profilu pnevmatik.

Na približno dva tedna je potrebno preveriti tudi zračni tlak v pnevmatiki, saj mora ta vedno ustrezati predpisom proizvajalca vozila. Prenizek zračni tlak namreč povzroča pregrevanje pnevmatik in večjo porabo goriva, previsok pa poveča občutljivost na cestne ovire in poslabša udobje pri vožnji. V obeh primerih pride tudi do hitrejše in nepravilne obrabe pnevmatik. Redno preverjajte tudi tlak v rezervni pnevmatiki, prestaro pa nujno zamenjajte.

Hkrati bodite pozorni še na pozicijo pnevmatik in jih občasno »rotirajte«, torej menjajte njihov položaj med obema osema. Za zagotavljanje večje stabilnosti zadka vozila slabše pnevmatike namestite na prednjo os.

Kakšne pnevmatike izbrati?

Letne in zimske pnevmatike so namensko prilagojene za vožnjo v določenih razmerah. Ne glede na število prevoženih kilometrov tako poleti ne uporabljajte zimskih pnevmatik. Slednje se pri višjih temperaturah hitreje obrabijo in zagotavljajo manj oprijema, kar pomembno vpliva na dolžino zavorne poti. Zaradi pregrevanja se poslabšajo lastnosti gumene zmesi in poškodujejo lamele na tekalni plasti, zaradi večjega kotalnega upora pa se poveča tudi poraba goriva. Prav tako ne kupujte rabljenih pnevmatik, četudi so na prvi pogled videti neoporečne, saj ne poznate njihove zgodovine in morebitnih poškodb v notranji zgradbi.  

Kako shranjevati pnevmatike?

Za daljšo življenjsko dobo pnevmatik je ključna pravilna hramba, s katero ohranjamo njihove lastnosti. Pnevmatike hranite v temnem, suhem in hladnem prostoru. Pnevmatike s platišči obesite na nosilce ali jih zložite eno na drugo (največ štiri pnevmatike), pnevmatike brez platišč pa hranite vzporedno v pokončnem položaju.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here