Aleksander Praper, slovenski novinar in oblikovalec avtomobilskih dizajnov predstavlja svoj projekt Alpra design 2020, s katerim se nadaljuje 26-letna tradicija edinstvenega slovenskega koledarja.

26 let tradicije

Bistvo koledarjev Alpra design je njihova v globalnem merilu edinstvena tematika – vizije nevtralnih avtomobilov prihodnosti. S svojo nevtralnostjo ne delajo reklame nobeni obstoječi znamki in nobene ne zanemarjajo. Hkrati sodijo med redke koledarje na globalnem trgu, katerih tematika je oblikovalska, oziroma razvojna. V razvoj posameznega koledarja in dizajnov na njem je vsako leto vloženih več mescev dela.

Uravnoteženost in eleganca

Koledarji Alpra design predstavljajo ljubiteljstvo, strast, veselje do vožnje, stremljenje k kakovosti in ljubezen do dizajna. Tudi izdaja za leto 2020 ni sodobna “eksplozija” digitalnih efektov, temveč na estetski način prikazuje vozila, ki so videti kot avtomobili in ne kot potujoči računalniki. Njihove oblike uravnoteženo združujejo obline in robove v skladno celoto, brez pretiravanj, oziroma robatega poudarjanja avtomobilske agresivnosti.

Na 12 stranicah koledarja je upodobljenih 12 idej neobstoječih avtomobilov različnih karoserijskih izvedb. Ob prečiščeni, pregledni in dovolj informativni grafični podobi koledarja je dizajn avtomobilov potisnjen v ospredje, čeprav ga obrobljajo elementi, katerih naloga je, da pričarajo navidezen prostor in globino. Spreminjanje stranic pričara pestrost in dinamiko, čeprav skozi cel koledar ostaja dobro vidna rdeča nit in značilen slog.

Iztok je vstopil v svet avtomobilističnega novinarstva leta 2005. V svoji karieri je sodeloval z nekaterimi največjimi slovenskimi avtomobilističnimi mediji ter vodil odnose z javnostmi mnogih mednarodnih avtomobilističnih prireditev. Leta 2016 je bil član žirije prestižnega izbora avta leta v Omanu. Trenutno deluje kot konzultant na področju vodenja in izvrševanja marketinga v MSP.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here