Dobili smo letošnjega najboljšega mehanika v Sloveniji. Na tekmovanju, ki ga skupaj organizirata spletni portal Žurnal24.si in specializirana revija Mehanik in voznik, izvaja pa ga ljubljanski Strokovno izobraževalni center, se je v nalogah vzdrževanja vozil pomerilo osem finalistov. Ti so bili izbrani na podlagi kar 50 tisoč glasov.

S šestimi nalogami je v finalu najbolj suvereno opravil najmlajši med njimi, komaj 21-letni Žan Umek iz vasi Škrbina na Krasu, ki je sodeloval že na lanski izvedbi tekmovanja in takrat osvojil tretje mesto.

“Izredno sem vesel tega naziva. Lani sem bil na 3. mestu, zato mi je bil letos cilj še višje in uspelo mi je. Ta nagrada mi res veliko pomeni in je dokaz, da delam poklic s srcem,” je dejal Primorec.

Na drugem mestu je končal 28-letni Anže Soklič iz Šmartnega pri Litiji, tretje mesto pa je zasedel Boštjan Pestotnik iz Kostanja v Tuhinjski dolini.

Žan Umek, ki je zaposlen v družinski avtomehanični delavnici, je imel najboljši seštevek točk v šestih različnih nalogah. V njih so morali kandidati pokazati veliko teoretičnega znanja, praktičnega poznavanja avtoelektrike in avtodiagnostike, zgolj s tipom rok so morali prepoznati različne sestavne dele avtomobilov in v menjavi pnevmatik na aluminijastih platiščih ter s senzorjem tlaka dokazati, da mora poleg hitrosti vulkanizer obvladati tudi natančnosti in strokovnost. Malo za zabavo in malo zares pa so na koncu finalisti pred občinstvom sestavljali še model avtomobila iz kock.

Poleg profesorjev srednje tehnične šole in predstavnikov sponzorjev sta bila v strokovni komisiji tudi predlanski zmagovalec Robert Eržen in Peter Caserman iz sekcije avtoserviserjev pri Obrtno-gospodarski zbornici, ki prav tako podpira tekmovanje.

Namen tekmovanja za naziv Mehanik leta je podpiranje strokovnega servisiranja vozil, saj je le takšno vozilo za lastnike zares varno in neoporečno, serviserji pa svojega dela ne morejo dobro opravljati, če niso seznanjeni z aktualnim tehničnim razvojem vozil in orodij.

Letošnje tekmovanje je v takšnem okviru potekalo že šesto leto zapored, dobili pa smo četrtega najboljšega mehanika. Tri leta zapovrstjo je bil najboljši v državi Primož Rožnik, po eno leto pa sta bila to Robert Eržen in Anže Soklič. Ta je letošnjemu zmagovalcu Žanu Umku tudi predal v roke prenosni pokal v obliki bata, ki je simbol tekmovanja.

Iztok Franko
Iztok je vstopil v svet avtomobilističnega novinarstva leta 2005. V svoji karieri je sodeloval z nekaterimi največjimi slovenskimi avtomobilističnimi mediji ter vodil odnose z javnostmi mnogih mednarodnih avtomobilističnih prireditev. Leta 2016 je bil član žirije prestižnega izbora avta leta v Omanu. Trenutno deluje kot konzultant na področju vodenja in izvrševanja marketinga v MSP.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here