Ford Evropa se je skupaj s 27 podjetji pridružil pozivu Evropski uniji, naj zagotovi, da bodo od leta 2035 vsi novi avtomobili in kombiji v Evropi brez izpustov, ter določi obvezne cilje glede polnilne infrastrukture.

Poziv vztraja, da je odstranitev vozil na fosilna goriva s cest nujno potrebna, da Evropa doseže svoj cilj neto ničelnih izpustov do leta 2050. To vključuje sprejetje zakonodaje, ki določa standarde in jasen časovni načrt, ki ga morajo upoštevati industrija in dobavitelji, da se zagotovi prehod na električna vozila.

“Prizadevamo si, da bi bila vsa Fordova vozila do leta 2035 brez izpustov. Da bi to uspešno dosegli, morajo oblikovalci politike EU določiti tudi obvezne nacionalne cilje za brezhibno električno polnilno infrastrukturo, ki bo ustrezala naraščajočemu povpraševanju po električnih vozilih,” je povedal Stuart Rowley, predsednik Forda Evropa.

Rowley bo sodeloval na Evropskem avtomobilskem podnebnem vrhu (European Car Climate Summit), ki ga bo 18. maja gostila skupina Transport in okolje, in sicer kot član strokovnega odbora, ki bo razpravljal o pravem času za podjetja, delavce in potrošnike, da se odločijo za prehod na povsem električno vožnjo.

Odločevalci v EU trenutno razpravljajo o novih pravilih za čiste avtomobile, potem ko je Evropska komisija predlagala – in so jo podprla podjetja, ki so vložila poziv –, da bodo od leta 2035 po vsej EU lahko prodajali le nove avtomobile in kombije z ničelnimi izpusti. Evropski parlament in vlade EU bodo o svojih stališčih odločali junija, končni zakon pa naj bi sprejeli jeseni.

Za družbo Ford Evropa pot k vozilom z ničelnimi izpusti tlakuje nova generacija sedmih električnih osebnih in dostavnih vozil, ki bodo v Evropi na voljo do leta 2024.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here