Citroën je razkril četrto generacijo modela C3. Na voljo bo kot električni model ë-C3, kasneje pa bodo razkrite tudi podrobnosti bencinske različice.

Citroën z novincem veliko stavi predvsem na električni pogon, katerega bo ponudil po razmeroma nizki ceni. Cene naj bi se po napovedih pričele pri 23.300 evrih, kar pomeni, da bo šlo za enega najcenejših električnih avtomobilov pri nas. Leta 2025 naj bi Citroën ponudil še različico z manjšo baterijo, katere cena naj bi se pričela pri 20 tisočakih.

Elektromotor s 83 kW moči je nameščen spredaj in poganja prednji kolesni par. Energijo za svoje delovanje bo črpal iz litij-železo-fosfatne baterije s kapaciteto 44 kWh, ki ponuja nekoliko drugačne značilnosti in obnašanje kot litij-ionska baterija (je bolj odporna na polnjenje do 100 odstotkov napolnjenosti, cenejša za izdelavo, a slabše ohranja svoje zmogljivosti pri nizkih temperaturah).

Citroën pri električnemu C3 prav tako ne bo ponudil toplotne črpalke, a odgovorni to odločitev zagovarjajo s predpostavko, da bodo tipični uporabniki avtomobila z njim dnevno prevozili manj kot 80 kilometrov.

Ta številka je sicer še daleč od napovedanega dosega baterije s kapaciteto 44 kWh pri 320 kilometrih. No, za doseganje te številke bo moral imeti pogon tudi izjemno nizko porabo. Medtem bo različica z manjšo baterijo po napovedih zagotavljala približno 200 kilometrov električnega dosega.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here