Znamka Geely je del Zhejiang Geely Holding Group (ZGH), globalne skupine s sedežem v mestu Hangzhou na Kitajskem. Podjetje Geely Automobile, ki sodi v skupino ZGH, je bilo ustanovljeno leta 1997, Geely pa je prva kitajska avtomobilska znamka, ki je prodala 10 milijonov avtomobilov in je zadnjih pet let najbolje prodajana znamka osebnih vozil na Kitajskem.

Skupina ZGH trenutno zaposluje več kot 120.000 ljudi po vsem svetu, znotraj svojih blagovnih znamk pa ima več kot 40 proizvodnih in montažnih obratov, 8 centrov za raziskave in razvoj ter 6 oblikovalskih centrov v Severni Ameriki, Evropi, na Kitajskem in v jugovzhodni Aziji. V Geelyjevih raziskovalnih in razvojnih centrih je zaposlenih približno 20.000 raziskovalcev. V Evropi ima ZGH 10 centrov za raziskave, razvoj in dizajn, poleg tega pa tudi 6 proizvodnih obratov.

Avtomobilsko divizijo skupine sestavljajo Geely Auto Group (Geely Auto, Lynk&Co, Geometry, Livan, Proton), Volvo Car Group (Volvo, Polestar), Zeekr Intelligent Technology, Lotus, LEVC, Radar Auto, Farizon in smart Automobile (skupno podjetje z Daimlerjem).

Geely v državah jugovzhodne Evrope zastopa Geely Adria, ki je trenutno v procesu zagotavljanja regionalne pokritosti z nacionalno prodajno mrežo.

Prvi model Geely v Sloveniji ꟷ Atlas Pro

V Sloveniji bo sprva na voljo model Geely Atlas Pro. Kompaktni SUV poganja motor 1.5 TGDI s 132 kilovati moči (177 KM). Model bo na voljo s pogonom na prednji kolesi ali stalnim štirikolesnim pogonom ter 7-stopenjskim dvosklopčnim ali 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom.

Prihajajo še drugi modeli

Po načrtih uvoznika bo v prvem četrtletju naslednjega leta slovenska ponudba obogatena z naslednjim modelom Geely, novim športnim terencem Coolrayem, v nadaljevanju leta 2024 pa bo sledilo še več modelov.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here