Avto-moto zveza Slovenije ob koncu sezone tradicionalno razglasi motošportnika leta in podeli priznanja najboljšim voznicam in voznikom v panogah pod svojim okriljem.

Glede letos najboljšega dileme ni bilo – to je po izboru Strokovnega sveta za avto-moto šport aktualni svetovni prvak v motokrosu v prestižnem razredu MXGP Tim Gajser, ki si je laskavi naslov Motošportnik leta prislužil že šesto leto zapored. 

Tim Gajser ob osvojitvi drugega zaporednega naslova najboljšega motokrosista sveta v MXGP, tretjega v tem razredu (2016, 2019, 2020), skupno pa že četrtega, upoštevajoč naslov najboljšega v MX2 iz 2015, tudi v izboru nacionalne športne zveze za motošport in karting ni imel konkurence in tako je za minulo sezono več kot zasluženo prejel še priznanje Motošportnik leta 2020. »Zahvaljujem se za priznanje Motošportnik leta, ki mi veliko pomeni, saj je to še ena potrditev dobrega dela v minuli sezoni. Rad bi se zahvalil tako vsem, ki me podpirajo. Sedaj se že pripravljam na novo sezono. Kmalu odhajam na Sardinijo, kjer bom treniral tudi na motorju. Upam, da nas boste letos lahko spremljali na dirkah in navijali za nas ob progi, saj ste navijači v lanskem letu zares manjkali«, je ob prejemu najprestižnejše domače lovorike povedal najuspešnejši slovenski motošportnik vseh časov.

Gajser si je v minulem letu privozil tudi priznanje za mednarodne dosežke, ki so ga dobili še speedwayist Matej Žagar za enajsto mesto v svetovnem prvenstvu v speedwayu, motokrosist Jan Pancar za dvajseto mesto v svetovnem prvenstvu v motokrosu v razredu MX2, kartista Xen De Ruwe in Sebastjan Bergant za prvo mesto v srednjeevropski coni v kartingu (De Ruwe v razredu Rotax DD2, Bergant v R-MASTERS), voznika minimota Jan Poropat za četrto mesto na evropskem prvenstvu v razredu OPEN 50 in Tian Krševan za četrto mesto na evropskem prvenstvu v razredu OHVALE 110 ter Miha Špindler za četrto mesto na evropskem pokalu v superenduru. 

Pot na svetovni tron pa se seveda začne na domačih dirkališčih in progah, zato je AMZS ob vseh, ki so krovno zvezo in Slovenijo uspešno zastopali na mednarodnih tekmovanjih, razglasil tudi najboljše v državnih prvenstvih v cestno hitrostnem motociklizmu, cross countryju, trialu, speedwayu, motokrosu in kartingu ter podelil posebna priznanja najboljšim voznikom posamezne panoge in priznanja za najboljšega organizatorja dirk v Sloveniji v letu 2020 po panogah.

Podeljene so bile tri kristalne čelade, posebna lovorika, ki jo prejmejo motošportniki oziroma kartisti za vsak peti osvojeni naslov državnega prvaka. Prislužili so si jo Jan Poropat za peti naslov državnega prvaka v minimotu, Sašo Kragelj za že dvajseti naslov državnega prvaka v motokrosu in Katja Pivk za peti naslov državne prvakinje v kartingu. Pivk je prejela še priznanje za najuspešnejšo motošportnico leta. Posebno priznanje za mednarodne dosežke v kartingu je prejel veliki up slovenskega dirkanja na štirih kolesih Mark Kastelic. V znamenje spoštovanja za prispevek in dolgoletno delo v cestno hitrostnem motociklizmu pa je posebno priznanje prejel Peter Verbič, prvi slovenski dirkač, ki je v tej panogi leta 1979 na Grobniku, tedanjem »domačem« dirkališču, osvojil točke za svetovno prvenstvo. »Ponosen sem na to priznanje in vesel, da je bilo moje dolgoletno delo prepoznano. Najlepša hvala Avto-moto zvezi Slovenije, za katero sem prepričan, da bo še naprej delovala v interesu članstva ter skrbela za razvoj motošporta in kartinga«, je bil priznanja vesel Verbič, ki je tekmovalno kariero začel v 70. letih prejšnjega stoletja – najprej v mladinskem speedwayu, nato pa v cestno hitrostnem motociklizmu. »Veliko mi pomeni tudi priznanje slovenski avto-moto športnik leta 1982 in zlata čelada za tri zaporedne naslove državnega prvaka v letih 1981, 1982 in 1983. Po končani karieri je bila moja največja želja v Sloveniji ponovno organizirati dirke cestno hitrostnega motociklizma, ki so jih po tragični nesreči v Škofji Loki leta 1973 prepovedali. Zadovoljen sem, da je po skoraj dvajsetih letih cestno hitrostni motociklizem pri nas ponovno zaživel, vsekakor pa si moramo še naprej prizadevati za boljše pogoje tovrstnega športnega udejstvovanja in za interese vseh naših perspektivnih športnikov«, je še dodal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here