Rally Monte Carlo se začenja danes in bo trajal do 24. januarja. Gre za legendarno zimsko preizkušnjo, ki se odvija na ovinkastih cestah področja, kjer se Alpe srečujejo s Sredozemskim morjem.

Naslov prvaka bo letos branil Sebastien Ogier, sicer sedemkratni zmagovalec Monte Carla. Ogier je doma iz kraja Gap v francoskih Alpah, kjer se letos rally začenja. Rally Monte Carlo letos praznuje že svojo 110. obletnico.

Poleg tega gre za eno izmed najbolj zahtevnih preizkušenj, saj je trasa speljana po cestah, kjer se vozni pogoji precej spreminjajo. Dirkači se morajo dobro znajti tako na asfaltu, makadamu, snegu in ledu. Pogosto so spreminjajočih se razmer deležni znotraj ene same etape.

Prav zaradi tako zahtevnih razmer je izbira ustreznih pnevmatik ključnega pomena za uspeh. Vse ekipe bodo letos tekmovale na pnevmatikah znamke Pirelli, ki je edini opremljevalec serije WRC.

Rally se bo začel danes popoldne z etapama v bližini kraja Gap. V petek bodo ekipe odpotovale proti zahodu, kjer bodo na sporedu tri etape. V soboto zjutraj bosta na sporedu še dve etapi. Zadnji dan pa bodo dirkalniki hrumeli v okolici Monaka. 

Sébastien Ogier, aktualni prvak WRC: “Vsi vemo, da je rally Monte Carlo dirka, na kateri si najbolj želim zmage. A to je preizkušnja, ki se je moraš lotiti z izdatno mero spoštljivosti in ponižnosti. Pogoji so navadno zelo zahtevni, zato je za zmago potrebna tudi pametna taktika. Letošnja dirka bo precej drugačna, saj ob progi ne bo gledalcev, ki so me v preteklosti glasno spodbujali. A kljub temu da fizično ne bodo prisotni ob progi, bom čutil njihovo podporo. Za dirko sem dobro pripravljen, Yaris WRC je odličen in moja samozavest je na zelo visoki ravni.  Privaditi se je bilo treba tudi na nove pnevmatike.”


Elfyn Evans je lani naslov izgubil prav na zadnjem rallyju: “Sezona 2020 je bila zame z različnih vidikov zelo uspešna. Predvsem pa sem se izjemno veliko naučil. 12 mesecev kasneje sem v tem okolju nekoliko bolj domač, zato bo začetek sezone nedvomno precej lažji. Sem precej tekmovalna oseba, zato skušam vedno znova najti načine, kako bi svoje znanje še izpopolnil in izboljšal. Na rally koledarju je kar nekaj klasičnih dirk, na kateri si želim zmagati. In reli Monte Carlo je zagotovo med njimi. Etape so izjemno zanimive, a hkrati tudi zelo zahtevne. Še posebej naporna je nočna vožnja po sneženi in ledeni podlagi. Med preizkušanjem novih pnevmatik sem imel kar nekaj težav, a sem se na koncu kar dobro navadil na opcije, ki so na voljo za prvi reli sezone.”

Najboljšo slovensko uvrstitev na tem rallyju ima Andrej Jereb: »Občutki, ko se spomnim na svoje dirke relija Monte Carlo, so še vedno živi. Ta prestižna dirka in osvojeno 10. mesto sta nekaj, kar me je zaznamovalo za vse življenje. Za take trenutke se splača odrekati, trenirati in dati vse od sebe. Za to, lahko rečem, se splača živeti! Te dni bom z mislimi na ovinkih, moj glas gre ekipi Toyota Gazoo Racing, kateremu koli od treh voznikov, čeprav se mi zdi, da ima Ogier največ možnosti za najvišje uvrstitve. A pustimo se presenetiti.«

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here