Trimestne številke iz števk 0 in 7 smo pri Aston Martinu že vajeni iz filmov, a tokrat ne gre za oznako 007 kot pri Jamesu Bondu, temveč 707, ki je v bistvu število »konjev«, ki jih premore nov britanski SUV. Po besedah proizvajalca, je predstavljeni DBX 707 najmočnejši in najhitrejši križanec na svetu. Pri Aston Martinu so novinca zelo drzno poimenovali kar sablja v segmentu kladiv.

Maska motorja je zdaj večja, prav tako so nove reže za zajem zraka, ki pomagajo tudi pri hlajenju zavor. Spodnji del odbijača je temen, njegov stil pa se prenaša tudi na športne pragove in na zadnji odbijač s povečanim difuzorjem. Na zadnjem delu je dodan še nov spojler, za zvočno kuliso pa bodo skrbele štiri široke izpušne cevi.

Na voljo bodo trije paketi opremljenosti kabine: Accelerate (serijsko), Inspire Comfort in Inspire Sport. Pri prvem v avtomobilu prevladuje usnje in alkantara, medtem ko sta druga dva nekoliko bolj elegantna. Voznika bodo objeli serijski športni sedeži (na voljo bodo tudi komfortni sedeži, brez doplačila). V DBX 707 so na sredinski konzoli nameščena nova stikala za izbiro voznega programa, pri modelu DBX V8 je izbira le-tega namreč skrita v meniju info-zabavnega sistema. Zraven bo voznik našel tudi gumbe za nastavitev vzmetenja, izbiro ročnega prestavljanja in stikalo za odprtje ventilov na izpuhu.

Novinca poganja 4-litrski V8 motor z dvema turbinama, ki ga poznamo že iz Mercedesove družine. Proizvedena moč 520 kW (707 KM) se preko novega 9-stopenjskega samodejnega menjalnika prenaša na štirikolesni pogon, ki visokozmogljivemu križancu omogoča, da se z 900 Nm navora od 0 do 100 km/h požene v le 3,3 sekunde. K okretnosti, za katero pri znamki trdijo, da je najboljša v segmentu, pripomore tudi zapora diferenciala.

DBX 707 s skupno maso 2,2 tone potrebuje tudi dobre zavore, te so karbonsko-keramične, premer diskov, ki jih zagrabijo 6-batne čeljusti pa znaša 420 mm spredaj in 390 mm zadaj. Za vodilnost v ovinkih skrbi zračno vzmetenje.

Proizvodnja bombnika bo stekla že letos spomladi, prvi kupci bi pa naj svoja vozila dobili še v prvi polovici leta.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here