Bavarski proizvajalec vozil je predstavil posodobljena SUV-ja, ki imata sedaj bogatejšo serijsko opremo in v primerjavi s predhodnikoma prinašata spremembe na področju tehnologije in pogonskih sklopov, blaga osvežitev pa je doletela tudi videz.

Čeprav spremembe zunanjosti niso preveč udarne, so ključne za zagotavljanje skladnosti modelov z oblikovalsko strategijo znamke. BMW-jeva modela X5 in X6 sta tako dobila bolj zašiljene žaromete z dnevnimi lučmi v obliki puščice, tudi X5 pa ima odslej možnost osvetljene sprednje maske – »ledvičk«. X6 se na drugi strani po novem ponaša s serijskim paketom M Sport.

Osvežena je tudi kabina, ki v skladu s trendi digitalizacije obema modeloma prinaša ukrivljen zaslon, ki pod skupno stekleno površino združuje 12,3-palčno digitalno instrumentno ploščo in 14,9-palčni info zabavni zaslon na dotik. Posledica naprednejše tehnologije je, kot smo tega vajeni pri večini sodobnih avtomobilov, manj stikal na sredinski konzoli. Sprememb je bila deležna tudi prestavna ročica, ki je odslej v minimalističnem slogu v obliki preklopnega stikala.

Za prenos moči pri osveženi paleti pogonskih sklopov (sestavljajo jo osemvaljni bencinski motor in bencinski ali dizelski vrstni šestvaljnik) skrbi novi osemstopenjski menjalnik Steptronic Sport. Prav tako so vse pogonske različice po novem elektrificirane – trilitrski vrstni bencinski šestvaljnik z oznako xDrive40i lahko tako s pomočjo blago hibridne tehnologije razvije 280 kW (380 KM), v primeru dizelskega motorja z oznako xDrive30d pa govorimo o skupni moči 219 kW (298 KM).

Zmogljivostna nadgradnja je doletela tudi priključno hibridnega X5 xDrive50e, ki v kombinaciji trilitrskega bencinskega šestvaljnika in elektromotorja dosega sistemsko moč 360 kW (490 KM). Baterijski paket kapacitete 29,5 kWh naj bi po besedah proizvajalca zagotavljal med 94 in 110 kilometri električnega dosega.

Vrh ponudbe predstavlja 4,4-litrski bencinski V8 (M60 xDrive), ki s pomočjo dveh turbo polnilnikov doseže moč 390 kW (530 KM), kar tako v modelu X5 kot tudi X6 zadostuje za pospešek do stotice v 4,3 sekunde.

Prihod na svetovne trge je načrtovan aprila.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here