Spomladi prihodnje leto bo BMW na nemškem trgu v modelih serije 7 ponudil možnost avtonomne vožnje tretje stopnje. Sistem, ki nosi ime Personal Pilot L3 bo v določenih pogojih omogočal samodejno vožnjo, pri kateri nenehna pozornost voznika na cesto ne bo potrebna – kot vemo, trenutni sistemi omogočajo avtonomno vožnjo druge stopnje, ki je sicer zmogljiva, vendar še vedno terja voznikovo 100-odstotno osredotočenost na promet.

Sistem Personal Pilot L3 na določenih odsekih nemških avtocest ne bo zahteval nenehne pozornosti voznika.

V kolikor bo šlo za vožnjo do 60 km/h po določenih odsekih (nemških) avtocest, se bodo vozniki lahko takrat osredotočili tudi na druge dejavnosti v vozilu – urejanje e-pošte, telefoniranje, gledanje televizije na osrednjem zaslonu in tako dalje. Po zaslugi 3D sistema lidar, zemljevida z visoko ločljivostjo in natančnostjo ter številnimi senzorji okrog vozila bo avtonomna vožnja tretje stopnje ob izpolnjenih pogojih omogočena tudi ponoči.

Ob izpolnjenih pogojih se bodo vozniki lahko posvetili sekundarnim aktivnostim v vozilu.

Voznik mora biti seveda kadarkoli pripravljen prevzeti nadzor nad vozilom, če sistem to od njega zahteva. V kolikor tega ne stori, se avtomobil samodejno in nadzorovano ustavi. Sistem bo na voljo le v Nemčiji in bo voznike stal 6.000 evrov.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here