Slovenski uvoznik vozil BMW je predstavil novo generacijo svojega modela, ki stavi na kombinacijo prostorske funkcionalnalnosti, užitka v vožnji in za ta model novih tehnologij.

Prvi vtis: Novinca smo že preizskusili na kratki enourni vožnji. Glavna sprememba v primerjavi s predhodnikom je vsekakor nov koncept notranjosti, ki je zdaj funkcionalno-minimalističen, a bogat z ličnimi detajli in raznolikimi materiali. Privajanje na novo razporeditev in delovanje funkcij, ki jih upravlja voznik, je zelo preprosto zahvaljujoč intuitivno zasnovanim sistemom in pametni prerazporeditvi novih gumbov.

Arhitektura vozila je zasnovana za vgradnjo motorjev z notranjim izgorevanjem in elektrificirane pogone.

Novi bencinski in dizelski motorji so opremljeni s tremi ali štirimi valji. Sedemstopenjski menjalnik Steptronic z dvojno sklopko je standarden pri vseh modelskih različicah. Čez nekaj mesecev bosta ponudbo okrepila še dva priključno hibridna modela.

Zasnova notranjosti je povsem nova.

V notranjosti izstopa standardni ukrivljeni zaslon), ki nadomešča veliko večino fizičnih gumbov. Operacijski sistem iDrive pete generacije je z njim prvič vgrajen v model kompaktnega segmenta. “Lebdeči” naslon za roko z vgrajeno nadzorno ploščo vključuje na novo oblikovano prestavno ročico.

Prostornino prtljažnika je mogoče povečati s 470 na največ 1.455 litrov (pri 218i in 218d) ali s 415 na največ 1.405 litrov (pri 220i in 223i). Naslonjala zadnjih sedežev je mogoče ločeno zlagati v razmerju 40:20:40. “Tovorni” položaj zadnjih naslonjal lahko poveča prostornino prtljažnika do 90 litrov. Vzdolžni položaj zadnjih sedežev omogoča njihovo premikanje do 13 centimetrov naprej in nazaj. Električno odpiranje vrat prtljažnika je standardno.

Električno pomična vlečna kljuka je na voljo kot opcija. Največja dovoljena obremenitev priklopnika je do 1.500 kilogramov, odvisno od modelske različice.

Standardna oprema vključuje asistenta za uravnavanje hitrosti s funkcijo zaviranja. Opozorilo pred čelnim trkom je prav tako vključeno standardno in zdaj zazna bližajoči se promet med zavijanjem levo ter kolesarje in pešce pri zavijanju desno. Parkirni asistent s kamero asistenta pri vzvratni vožnji in asistentom pri vzvratni vožnji je prav tako standarden.

Nabor opcijske opreme med drugim zajema funkcije, kot so asistent za krmiljenje in ohranjanje vozila na voznem pasu, aktivni asistent za uravnavanje hitrosti s funkcijo Stop&Go, aktivna navigacija, funkcija opozarjanja na izstop iz vozila, projekcijski zaslon in Surround View.

Proizvodnja poteka v tovarni BMW v Leipzigu. Vstopni model BMW 218i Active Tourer je v Sloveniji na voljo od 33.900 evrov.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here