GLC je na trgu štiri leta in je najbolj prodajani model športnega terenskega vozila znamke Mercedes-Benz.

Mercedes-Benz GLC in GLC kupe:

Zunanjost:

 • drugačen prednji odbijač
 • motorna maska z dvojno lamelo z več kroma
 • serijsko LED žarometi (dvojna svetilna črta)
 • strešne letve v kromu
 • okvirji izpuha serijsko
 • nova platišča od 17 do 20 palcev
 • krom okvirji stekel
 • nov dizajn zadnjih luči (serijsko LED)

Notranjost:

 • novi materiali
 • več okrasnih elementov 
 • večja uporaba kroma
 • volan nove generacije (vsa stikala na levi in desni prečki)
 • serijsko 5,5-palčni zaslon (analogni merilniki)
 • opcijsko 12,3 palca (popolnoma digitalen)
 • 64 barv ambientne osvetlitve
 • masažni sedeži

Multimedija:

Obe izvedbi GLC sta serijsko opremljeni z informacijsko-razvedrilnim sistemom MBUX – Mercedes-Benz User Experience, ki je sposoben učenja. Med drugim je mogoče upravljanje z dotikom, upravljanje z gestami in optimizirano glasovno upravljanje (»Hi Mercedes«), ki so del serijske opreme. Funkcija razširjene resničnosti MBUX za navigacijo dopolnjuje videoposnetek okolice z navigacijskimi informacijami.

Pogonska paleta: 

Avtomobila poganjajo 4-valjni bencinski in dizelski motorji nove generacije – vsi opremljeni z 9-stopenjskim samodejnim menjalnikom in štirikolesnim pogonom.

Nove tehnološke lastnosti bencinskih motorjev so variabilno krmiljenje ventilov, ki zagotavlja hitrejše segrevanje izpušne naprave, turbopolnilnik twinscroll in 48-voltni sistem z jermensko gnanim zaganjalnikom-alternatorjem (EQ Boost).

Varnost in asistenčni sistemi:

Aktivni asistent za ohranjanje razdalje in aktivni krmilni asistent sta nadgrajena. Hitrost se pred zavoji in križišči samodejno prilagodi. Aktivni krmilni asistent pomaga pri ustvarjanju varnostnega pasu in menjavi voznega pasu. Nevarnost potencialnih trkov se lahko zmanjša z izklopno funkcijo aktivnega zavornega asistenta, s samodejnim zaviranjem v primeru, če voznik spregleda nasproti vozeče vozilo. Med novostmi je tudi asistent za manevriranje, ki pomaga pri vzvratni vožnji.

Paketi opreme:

 • AMG line: ena lamela na maski, diamantna maska, večji nabor platišč, večje zračne odprtine
 • offroad zunanjost
 • nočni paket (dodatne komponente v črni barvi)

Vožnja:

Poleg serijskega vzmetenja je na voljo jekleno vzmetenje s prilagodljivim blaženjem. Blaženje se individualno uravnava na vsakem kolesu posebej glede na vozne razmere, hitrost in stanje cestišča.

Voznik lahko izbira različne lastnosti vzmetenja. Odvisno od vzmetenja in v kombinaciji z opcijskim paketom Offroad Engineering sta na voljo tudi dva načina za terensko vožnjo. V načinu Offroad+ sistem za nadzor zdrsa s specifičnim, selektivnim posredovanjem zavornega sistema za posamezno kolo simulira učinek aktivne zapore diferencialov. Načini vožnje spremenijo tudi karakteristike motorja, menjalnika in krmila.

Za večje udobje je na voljo zračno vzmetenje. To omogoča znižanje ali dvig nivoja vozila za 15 mm, z opcijskim paketom Offroad Engineering pa za do 100 mm.

Cena: vstopni model – GLC 200 d 4MATIC stane 49.140 evrov. Cenik lahko prenesete TUKAJ.

Prodajni cilj v Sloveniji:

Doslej je slovenski uvoznik zabeležil prodajo 200 vozil na leto.

Lokacija proizvodnje:

Športna terenska vozila GLC proizvajajo v Bremnu (Nemčija), mestu Uusikaupunki (Finska) in Pekingu (Kitajska). GLC kupe proizvajajo v Bremnu.

Dodatne različice:

Septembra bodo na voljo tudi Glc 400 d (dizelski šestvaljnik), športna različica AMG 43 ter razičice s hibridno tehnologijo.

Fokus 1:

Z modelom GLK je znamka Mercedes-Benz obogatila segment srednje velikih športnih terencev z najbolj prodajanim vozilom v letu 2008. Družina modelov se je leta 2015 ob predstavitvi nove generacije preimenovala v GLC, kar poudarja umestitev modela v družino modelov razreda C. GLC kupe je bil lansiran na tržišče leta 2016. Do danes je bilo prodanih 1,5 milijona teh srednje velikih športnih terencev.

Fokus 2:

Mercedes-Benz v segmentu športnih terenskih vozil trenutno zastopa sedem modelov (GLA, GLC, GLC kupe, GLE, GLE kupe, GLS, razred G). Športna terenska vozila so postala glavni strukturni steber v ponudbi izdelkov Mercedes-Benz in bistveno prispevajo k rasti znamke. Do danes se je za športno terensko vozilo znamke Mercedes-Benz odločilo več kot šest milijonov strank.

Fokus 3:

Mercedes-Benz GLC 63 4MATIC+ AMG: klasična različica in kupe sta na voljo v izvedbah osnovni model in model S: biturbo motor AMG 4.0 V8 proizvede 350 kW (476 KM) ali 375 kW (510 KM) moči z maksimalnim navorom 650 ali 700 Nm. GLC 63 4MATIC+ pospeši od 0 do 100 km/h v 4,0 sekunde, modeli S pa v 3,8 sekunde. Največja hitrost osnovnega modela je 250 km/h (elektronsko omejena, s paketom za voznika AMG 270 km/h), 280 km/h za modele S.

Več o vozilu boste lahko na našem portalu prebrali, ko zaključimo s testom. Za vsa dodatna vprašanja o vozilu smo na voljo na Facebook profilu @Avtoportret.si in Instagram profilih @Avtoportret.si in @LukaGregoric, vabljeni pa tudi h komentiranju prispevka. 😉

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here