Na podlagi vedno večjega povpraševanja strank in holističnega pristopa k mobilnosti v vseh sektorjih so pri Toyoti prepoznali novo priložnost na trgu gospodarskih vozil. Toyota je lani predstavila projekt razvoja novih tehnologij in mobilnostnih rešitev ter uspešno zaprosila za financiranje pri Advanced Propulsion Centru, ki ima pomembno vlogo v avtomobilski branži Združenega kraljestva in ponuja priložnosti za premostitev vrzeli med industrijo in tehnološkimi rešitvami prihodnosti. Tovrstno financiranje podpira raziskave in razvoj izdelka od koncepta do prototipa.

Konzorcij pod okriljem Toyota Motor Manufacturing (UK) Ltd. (TMUK), bo prejel sredstva za začetek razvoja prototipa priljubljenega poltovornjaka Toyota Hilux, ki ga bodo poganjale gorivne celice. V podjetjih Ricardo, ETL, D2H in Thatcham Research so našli strokovno usposobljene partnerje, v sodelovanju s katerimi bodo za preoblikovanje Hiluxa v električno vozilo na gorivne celice uporabili komponente sistema vodikovih gorivnih celic druge generacije, ki jih sicer že uporabljajo v najnovejši različici limuzine Toyota Mirai. Projekt vodi TMUK, razvojna ekipa Toyota Motor Europe pa bo zagotovila strokovno tehnično podporo.

Toyota že več kot 20 let spodbuja pristop več tehnologij k ogljični nevtralnosti. Zato v svoji paleti ponuja vse elektrificirane tehnologije do samopolnilnih in priključnih hibridov do baterijsko električnih vozil in električnih vozil na vodikove gorivne celice. Zavedajoč se pomembnosti transportnega sektorja so se lotili tudi svojevrstnega izziva s poltovornjakom Hilux, ki ga bodo poganjale vodikove gorivne celice. V okviru projekta bodo že v letu 2023 prva prototipna vozila proizvedena v obratu TMUK v Burnastonu, sledila pa naj bi priprava na maloserijsko proizvodnjo. Ta projekt za Toyoto predstavlja predvsem priložnost za raziskovanje dodatne uporabe Toyotine tehnologije gorivnih celic v segmentu vozil, ki je ključen za številne industrijske skupine in bo pomagal pri razogljičenju sektorja gospodarskih vozil.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here