Glavna poudarka koledarja sezone 2023 Svetovnega prvenstva v reliju sta povratek na (južno in srednje) ameriška tla ter nov srednjeevropski reli, ki bo potekal v treh evropskih državah. Sloveniji najbližji reli izmed trinajsterice v koledarju bo ponovno potekal na Hrvaškem – “WRC Croatia Rally 2023” bo na sporedu v drugi polovici aprila.

Hrvaški organizator je v dogovoru z WRC promotorjem uspel zadržati svoj termin. Leta 2022 naj bi si tamkašnji reli poleg domačih ogledalo tudi več kot 100 tisoč tujih obiskovalcev. “V prvih dveh izvedbah tekmovanja smo se soočali s številnimi izzivi in se z njimi veliko naučili. Prepričan sem, da bo tretja izvedba najboljša doslej. Ker ni več covid omejitev, verjamem, da bomo postavili nov rekord in dosegli pol milijona obiskovalcev. Itinerar bomo osvežili z novo hitrostno preizkušnjo na področju Primorsko-goranske županije,” je dejal predsednik organizacijskega odbora Daniel Šaškin.

V koledarju prvenstva WRC za sezono 2023 prevladujejo makadamski reliji. Vrnila se bosta Mehika in Čile, popolnoma nov pa je Srednjeevropski reli na področju treh držav – Nemčije, Avstrije in Češke. Hrvaška bo gostila enega izmed treh asfaltnih relijev, obenem pa bo tudi druga izmed petih postaj prvenstva WRC Junior, v katerem tekmujejo vozniki mlajši od 30 let. Ceremonialni start bo na sporedu 20. aprila, posadke pa bodo v cilj štiridnevnega tekmovanja zapeljale v nedeljo, 23. aprila.

WRC promotor je podpisal večletni dogovor z organizatorjem hrvaškega relija za WRC. Podporo reliju nudi tudi hrvaška vlada z odlokom o sofinanciranju organizacije do leta 2024. Cilj vpletenih je WRC na Hrvaškem zadržati dolgoročno.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here