Konec tedna bo na sporedu 32. izvedba GHD Gorjanci. Letos bo ta tradicionalni avtošportni spektakel potekal na nekoliko skrajšani tekmovalni progi, saj v zgornjem delu že poteka rekonstrukcija glavne dolenjsko-belokranjske prometne žile.

Skrajšana tekmovalna proga nikakor ne pomeni okrnjene dirke, saj bodo v zameno za izgubljen (dober) kilometer dirkači in gledalci deležni dodatne, tretje nedeljske vožnje. Same vožnje bodo tako še bolj izenačene, dogajanje bolj zgoščeno, povprečna hitrost tekmovalcev pa nemara celo večja kot v preteklih letih.

In visoka povprečna hitrost dobi še dodatno težo, če vemo, da v primeru GHD Gorjanci govorimo o eni najhitrejših in s tem najbolj tehnično zahtevnih tekmovalnih prog v Evropi. Obožujejo jo predvsem vozniki najhitrejših dirkalnikov, formul in prototipov, med katerimi je tudi aktualni rekorder 4,3-kilometrske različice Patrik Zajelšnik. Slednji je ob rekordni vožnji leta 2019 proti cilju drvel z vrtoglavo povprečno hitrostjo več kot 166 km/h.

Konkurenca 89 voznikov je izjemno kakovostna

Letos Zajelšnika zaradi karantene povezane s covidom-19 na Gorjance žal ne bo, bodo pa na listi prijav številna druga zveneča imena gorskohitrostnih dirk. V prvi vrsti velja izpostaviti Francoza Sebastiena Petita (nova NP 01-2), aktualnega rekorderja GHD Lučine in Italijana Federica Liberja (wolf GB08 F1 mistral), že trikratnega zmagovalca GHD Gorjanci.

Tu so tudi tekmovalci v vrhunskih turnih avtomobilih. Glavnima slovenskima adutoma Milanu Bubniču (lancia delta) in lanskemu zmagovalcu dirke za DP Mateju Grudniku (renault clio), bodo nasproti stali številni močni tekmeci, ki povečini prihajajo iz Avstrije, Češke in Poljske. Še posebej številčni so avstrijski predstavniki, saj GHD Gorjanci 2022 poleg Evropskega gorskohitrostnega pokala šteje tudi za njihovo državno prvenstvo.

Pričakuje se množičen odziv gledalcev

Dirka bo tudi letos potekala v soorganizaciji dveh novomeških društev AMD in AŠD Novo mesto. Predsednik organizacijskega odbora Jože Brulc ponovno pričakuje pravi dirkaški spektakel: “Pričakujemo, da bo letošnja GHD Gorjanci še boljša kot lani. Število nastopajočih na listi prijav sicer ni rekordno, a je pisana mednarodna udeležba izjemno kakovostna. Večinoma so tu vrhunsko zmogljivimi dirkalniki. Kljub času dopustov pričakujemo odličen odziv gledalcev, ki bodo letos lahko uživali tudi v bogatem programu predvoznikov v zares atraktivnih vozilih. Velika večina okoliškega prebivalstva dirko šteje za pravi lokalni športni praznik, ob čudoviti Dolenjski kulisi pa je to pravi temelj, da prireditev ostane na vrhunski ravni, oziroma da to raven še dodatno nadgradimo. Za slednje seveda računamo na rekonstrukcijo cestišča, saj lahko le tako dosežemo najvišji možen nivo varnosti in atraktivnosti dirke.”

Na sporedu bo skupno šest voženj

Dirkaško dogajanje se bo na trasi od Gornje Težke Vode do Velikega Cerovca pričelo v soboto ob 11.00 (tri vožnje za trening), v nedeljo pa bodo na sporedu tri vožnje dirke z začetkom ob 9.00.

Zadnjih 10 zmagovalcev

2021: Patrik Zajelšnik (SLO) – Norma M20FC

2019: Patrik Zajelšnik (SLO) – Norma M20FC

2018: Vaclav Janik (CZE) – Norma M20FC

2017: Federico Liber (ITA) – Gloria C8P EVO

2016: Stefano Di Fulvio (ITA) – Osella PA 9/90

2015: Federico Liber (ITA) – Gloria C8P EVO

2014: Vaclav Janik (CZE) – Lola B02/50 F3000

2013: Federico Liber (ITA) – Gloria C8F

2012: Vaclav Janik (CZE) – Lola B02/50 F30002011: Jaroslav Krajči (SVK) – Lola B02/50 F3000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here