Na Grobniku je minila prva izmed treh načrtovanih štiriurnih dirk zimskega Twingo pokala. Vse dirke se bodo odvile na hrvaškem Grobniku. Februarska naj bi bila izpeljana celo skupaj z makedonskim Twingo pokalom, kar pomeni, da lahko na startu pričakujemo več kot 30 nastopajočih ekip.

Že prva (novembrska) dirka je postregla z napetim dogajanjem vse do zadnjih krogov. Kar 15 izjemno izenačenih in hkrati tudi trdoživih ter zanesljivih dirkalnih Renault Twingov je prispelo na Grobnik. Na sporedu so bili po 1 ura treninga, 1 ura kvalifikacijskih voženj in dolga, štiriurna dirka, ki je z obljubljenim dežjem obetala tudi številne nevšečnosti.

Kvalifikacijski časi so pokazali kar je bilo znano že s poletnih sprint dirk – da bosta mlada dirkača Mark Škulj (Preša Cerklje) in Nik Štefančič (Planet Team), ki sta iz kartinga prestopila v Twingo pokal, ponovno narekovala tempo. Tretje startno mesto si je nekoliko nepričakovano zagotovila ekipa Pesakrompir Racing Program.

Kvalifikacije:
1. Preša Cerklje
2. Planet Team
3. Pesakrompir Racing Program
4. AMROP
5. Robida Team
6. Alokes
7. Bovi/Teca
8. Europhone
9. NPN Team
10. CRO Team
11. SLO Team
12. Šeme Team
13. Adria Team
14. Tech Team
15. Pop TV

Start dirke je postregel s hitrim posredovanjem varnostnega avtomobila. Slednji je na progo tekom dirke še kar nekajkrat zapeljal. A že v sredini dirke je postalo jasno, da ima odlično izhodišče za zmago ekipa Pesakrompir Racing Program. Zanimivost ekipe je, da je februarja 2018 na prvi slovenski spletni platformi za nagradno množično financiranje Adrifund sestavila dirkalnik pod vodstvom Iztoka Franka. Preko Adrifunda je vsakdo dobil možnost, da si vnaprej, po ugodni ceni zagotovi preizkus dirkalnega Twinga v kolikor se zbere zastavljeni znesek. Sedaj, po letu in pol kar je projekt na sceni, so svoje dirkaške sanje živeli Luka Gregorič, David Stušek in Tomaž Trček.

Dirka je večinoma potekala na mokri stezi. V nepredvidljivih razmerah je kar nekaj voznikov zletelo s proge. Pri vrhu je šlo vse zelo na tesno in zaradi nekaterih slabših taktičnih odločitev favoriziranih moštev so ob karirasti zastavi v cilj kot prvi prispeli v ekipi Pesakrompir (Trček, Stušek, Gregorič), kot drugi ekipa Robida (Robida, Robida, Bužga) ter kot tretji ekipa Bovi/Teca (Gruenfeld, Glazer, Marinšek).

Po dirki najizkušnejši voznik ekipe Pesakrompir, Tomaž Trček, ni skrival zadovoljstva: “Zmage nismo pričakovali, ampak na koncu po vožnji brez napak, super pripravljenim avtomobilom in odlični taktiki stopili na najvišjo stopničko. Po lanskoletni nesreči se nam je končno vse poklopilo. Hvala celotni ekipi.”

David Stušek, ki je odpeljal šele svojo drugo 4-urno dirko, je dejal: “Tempo smo stopnjevali od prostih treningov naprej, na dirki pa smo imeli visok, predvsem pa konstanten tempo. Obvladali smo vse kritične situacije dirke, od odličnega starta do “undercuta”, ki nas je popeljal v vodstvo, ter tudi nekaj ključnih prehitevanj, ko je stezo ponovno namočil dež. Na koncu je sledila rutinirana vožnja do ciljne zastavice. Za nami je vztrajnostna dirka v pravem pomenu besede, saj smo morali pokazati hitrost in konstantnost v spremenljivih pogojih.”

Luka Gregorič, tretji voznik ekipe, je sploh prvič vozil na Grobniku: “Če bi mi zjutraj kdo rekel, da bomo danes zmagali, bi se mu samo nasmehnil. Vesel sem, da sem del tega izjemnega dosežka. Našo neizkušenost smo kompenzirali s požrtvovalnostjo in ekipnim duhom. Vsem članom ekipe čestitam za neverjetno predstavo. To je zgodba za vnuke!”

Vodja ekipe Pesakrompir, Iztok Franko je še dodal eno ključno zadevo, ki bi lahko potek dirke obrnila popolnoma v drugo smer: “Na srečo se je vso taktično tveganje izplačalo. Hkrati je Robi kot naš tehnični vodja ekipe po izjavah voznikov ocenil, da gresta polosovini na Twingu počasi h koncu. Ob rednem postanku voznikov smo se odločili še za hitro menjavo obeh. Kapo dol mehanikom ekipe LEMA Racing in celotni ekipi, saj smo ob menjavi obeh polosovin v boksu prebili zgolj nekaj več časa, kot sicer in se na stezo vrnili z še vedno odličnimi možnostmi za zmago.

Rezultati 4-urne dirke:
1. Pesakrompir Racing Program
2. Robida Team
3. Bovi/Teca
4. AMROP
5. Preša Cerklje
6. Planet Team
7. Tech Team
8. Alokes
9. Šeme Team
10. CRO Team
11. SLO Team
12. Pop TV
13. Europhone
14. NPN Team
15. Adria Team –DNF

1 komentar

  1. […] Novembrska Endurance dirka je postregla z napetim dogajanjem vse do zadnjih krogov in s tem nakazala kaj lahko pričakujemo v nadaljevanju zimskega pokala. Novembra je zmagala ekipa Pesakrompir pred Robida Team in Bovi/Teca. Tokrat se je na štartni listi pojavilo 18 izjemno izenačenih, trdoživih ter zanesljivih dirkalnih Renault Twingov. Na sporedu so bili po 1 ura treninga, 1 ura kvalifikacijskih voženj in dolga, štiriurna dirka. […]

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here