Šele sredi septembra, pa vendar – ljubitelji avtošporta so dočakali drugi rally sezone 2020 v slovenskem državnem prvenstvu. Dobila sta ga Rok Turk in Blanka Kacin, ki sta bila najhitrejša na vseh šestih hitrostnih preizkušnjah. To je za aktualna državna prvaka tretja zaporedna zmaga v Selški dolini.

Turk in Kacinova resnih težav na poti do zmage nista imela. V prvem delu rallyja jima je zgolj nekoliko ponagajal eden izmed amortizerjev. Še najboljši odpor jima je nudila posadka Aljoša Novak-Jaka Cevc, ki je bila na vseh hitrostnih preizkušnjah druga in naposled zaostala 31 sekund.

Bolj zanimiv je bil boj za tretje mesto, kjer je prišlo do nekaj menjav. Nekaj časa sta ga držali posadki Logar-Andrejka in A. Kramer-Kvick, naposled pa sta na najnižjo stopničko zmagovalnega odra stopila Aleš Zrinski in Rok Vidmar. To pomeni, da je bil vrstni red dirke za DP na koncu isti kot v Velenju, zato so vse tri posadke ohranile svoja mesta v točkovanju.

Tudi v diviziji 1 je posadka Božič-Vončina vodila od prve do zadnje hitrostne preizkušnje. Na koncu je slavila pred posadkama Mrak-Vončina in Jereb-Vidmar. Zaradi odstopa prvouvrščenih posadk (Velkavrh-Velkavrh Gorenc in Bratož-Štokelj) je prav posadka Jure Jereb-Boštjan Vidmar prevzela vodstvo v točkovanju divizije 1 DP.

Zelo napet dvoboj so gledalci spremljali v diviziji 2, kjer sta ponovno slavila Marko Grossi in David Kavčič. Tokrat sta imela konkurenta po meri v posadki Tim Novak-Uroš Ocvirk. Tudi na koncu dirke sta posadki ločili le dve sekundi, a še bolj napeto je bilo zaradi pritožbe posadke Novak-Ocvirk, ki naj bi bila na eni izmed ponovitev HP Davča ovirana. Časovni odbitek ji naposled ni zadostoval in tako sta Grossi in Kavčič ohranila nekaj prednosti. Tretje mesto v diviziji 2 sta zasedla Simon Mlinar in Erik Bizjak.

Popoln izkupiček je uspel tudi zmagovalcema divizije 3 – Jaki Valantu in Janu Niku Jesenovcu. Dobila sta vseh šest hitrostnih preizkušenj in na koncu zanesljivo, s prednostjo skoraj dveh minut, slavila pred posadkama Miklavčič-Černigoj in Mušič-Vraničar.

V dirki pokalnega prvenstva divizije 4 je slavila posadka Miklavčič-Černigoj, v diviziji 5 pa sta obe sodelujoči posadki odstopili. Med starodobniki sta slavila Fabjan in Žvokelj, med Yugi pa Kresnik in Zaljuberšek.

Usoda nadaljevanja sezone 2020 v DP še ni popolnoma jasna. Potrjen naj bi bil rally Idrija, ob koncu prireditve v Železnikih pa je novi predsednik AŠ 2005, Rado Raspet, omenil tudi možnost udeležbe slovenskih posadk na rallyju v Poreču, v kolikor bodo okoliščine to dopuščale.

Končni rezultati Rallyja Železniki 2020:

 1. Turk-Kacin (SLO), Hyundai i20 R5 50:11,0
 2. A. Novak-Cevc (SLO), Škoda Fabia R5 +31,0
 3. Zrinski Vidmar (SLO), Ford Fiesta R5 +2:56,2
 4. A. Kramer-Kvick (AVT/DAN), Škoda Fabia R5 +3:10,9
 5. Logar-Andrejka (SLO), Mitsubishi Lancer EVO IX +3:14,4
 6. Grossi-Kavčič (SLO), Peugeot 208 R2 +3:27,2
 7. T. Novak-Ocvirk (SLO), Ford Fiesta R2 +3:29,2
 8. Gassner-Thannhauser (NEM), Mitsubishi Lancer EVO X +3:31,4
 9. Waldherr-Rausch (AVT), Ford Fiesta R2 +4:31,3
 10. Auer-Irlacher (NEM), Mitsubishi Lancer EVO VIII +4:33,4

Celotne rezultate lahko preverite TUKAJ.

Vsi dosedanji zmagovalci Rallyja Železniki:

 • 2020: Rok Turk-Blanka Kacin (SLO), Hyundai i20 R5
 • 2019: Rok Turk-Blanka Kacin (SLO), Hyundai i20 R5
 • 2018: Rok Turk-Blanka Kacin (SLO), Peugeot 208 R5
 • 2017: Vlastimil Majerčak-Michaela Vejačkova (SLK), Ford Fiesta R5
 • 2016: Aleks Humar-Jaka Cevc (SLO), Renault Clio R3T
 • 2015: Aleks Humar-Florjan Rus (SLO), Renault Clio R3T
 • 2014: Jani Trček-Vili Ošlaj (SLO), Mitsubishi Lancer EVO IX

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here