Turk in Kacinova sta na uvodu sezone 2019 svojim tekmecem vrgla rokavico in napovedala, da ju bo s prestola zelo težko izriniti. Z odličnimi vožnjami sta dobila 8 od 10 hitrostnih preizkušenj in na koncu suvereno slavila z minuto in pol prednosti.

Če izvzamemo uvodni superspecial, se je le enkrat med rallyjem zdelo, da bi zmaga aktualnih državnih prvakov lahko bila ogrožena, pa še to zaradi prebite pnevmatike. To se je zgodilo na 5. HP, kjer je posadka v Hyundaiju izgubila skoraj minuto časa in vodstvo morala prepustiti Aleksu Humarju in Jaki Cevcu. A slednje je trajalo zelo kratko, saj sta najresnejša izzivalca dotlej vodilnih na reliju že na naslednji HP doživela nesrečo in odstopila.

Turku in Kacinovi je bila na ta način odprta “avtocesta” do zmage, ki sta jo naposled suvereno potrdila pred drugouvrščeno posadko De Cecco-De Marco in tretjeuvrščeno posadko Puskadi-Godor.

Hitrostno preizkušnjo Žablje 2 lahko v celoti podoživite še enkrat:

Prve tri posadke na rallyju so zasedle tudi prva tri mesta v slovenskem državnem prvenstvu. Za njimi so se že zvrstile posadke ostalih divizij.

Na skupno četrtem mestu sta končala Tim Novak in Uroš Ocvirk – zmagovalca divizije 2, ki sta tokrat imela zelo resna konkurenta v posadkah Fakin-Fakin in Bratina-Šavelj. Na koncu je vse tri ločilo le dobrih 20 sekund, poudariti pa je treba tudi dejstvo, da sta bila Novak in Ocvirk le 10 sekund oddaljena od skupno tretjega mesta na rallyju.

Nadvse zanimivo je bilo tudi v diviziji 1. Vodstvo sta vse do 7. hitrostne preizkušnje držala Domen Buh in Rebeka Kobal, a ju je naposled izdala tehnika. Po odstopu sta vodstvo z ogromno prednostjo prevzela Rok Jerkič in Marko Stopar in ga do konca rallyja nista več izpustila iz rok. Drugo mesto sta na koncu zasedla Jure Jereb in Boštjan Vidmar, tretje pa Mitja in Lara Bratina. Omeniti velja tudi odlične nastope in tri etapne zmage posadke Mrak-Plesničar, a je slednja že v petek na superspecialu izgubila preveč, da bi bila lahko konkurenčna za visoke uvrstitve.

Edina divizija, kjer od začetka do konca nismo videli prav nobene menjave na vrhu je bila divizija 3, ki sta si jo tokrat povsem podredila Vasja Miklavčič in Martin Černigoj, pa tudi situacija na drugem in tretjem mestu se je tekom rallyja bore malo spreminjala. V boju za najvišja mesta sta morala zaradi okvare odstopiti zgolj Domen Agnič in Anja Verbič. Drugo mesto sta naposled zasedla Daniele Trani in Ivan Pavlovič, tretje pa Boštjan Logar in Andrej Gec.

Točkovanje državnega prvenstva po rallyju Vipavska dolina lahko preverite TUKAJ.

Vsi dosedanji zmagovalci rallyja Vipavska dolina:

  • 2019: Rok Turk-Blanka Kacin (SLO), Hyundai i20 R5
  • 2018: Rok Turk-Blanka Kacin (SLO), Peugeot 208 R5
  • 2017: Darko Peljhan-Anja Verbič (SLO), Mitsubishi Lancer EVO X
  • 2016: Aleks Humar-Jaka Cevc (SLO), Renault Clio R3T
  • 2011: Piero Longhi-Luigi Pirollo (ITA), Škoda Fabia S2000
  • 2010: Aleks Humar-Darko Lah (SLO), Subaru Impreza STi N14
  • 2009: Darko Peljhan-Igor Kacin (SLO), Mitsubishi Lancer EVO IX
  • 2008: Tomaž Kaučič-Peter Zorenč (SLO), Mitsubishi Lancer EVO IX
  • 2007: Tomaž Kaučič-Peter Zorenč (SLO), Subaru Impreza STi

Rok Turk in Blanka Kacin imata na rallyju v Vipavski dolini zdaj dve zmagi, s čemer sta izenačila dosežke Darka Peljhana, Aleksa Humarja, Tomaža Kaučiča in Petra Zorenča.

Slovensko državno prvenstvo se 24. in 25. maja nadaljuje v Velenju.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here