Formula Driver je dirkaško prvenstvo, katerega dirke so neke vrste mešanica med avtoslalomom in gorskohitrostno preizkušnjo. Odprto prvenstvo Hrvaške zajema pet dirk na aktualnih ali preteklih stezah hrvaških gorsko hitrostnih dirk, veliko udeležencev pa prihaja tudi iz Slovenije.

Junija letos so se dirkači pomerili v Buzetu, julija se dirka odvija na legendarni stezi proti Učki, avgusta v Ogulinu, oktobra v Limskem kanalu, sklepno dejanje pa je bilo na Grobniku v novembru.

Hitrost dirkalnikov je omejena z desetimi šikanami, ki so razporejene po progi. Slednje omogočajo, da se lahko tekmovanja udeležijo tudi serijski avtomobili brez varnostne kletke, dirkalnih sedežev in pasov.

Prvenstvo je ločeno tudi na dirkače z licenco (pokal HAKS) in dirkače brez licence (PIR – Prvenstvo Istarske rivijere), zaradi česar je zasedba običajno zelo številčna. Zadnje dirke na Grobniku se je tako udeležilo prek 200 tekmovalcev, ki približno tretjinsko prihajajo iz Hrvaške, Slovenije in Italije.

Tekmovalni razredi:
Razred 1 – do 1400 ccm serijski avtomobili do 1400 ccm
Razred 2 – serijski avtomobili nad 1400 ccm
Razred 3 – do 1400 ccm Sport avtomobili
Razred 4 – 1400-1600 ccm Sport avtomobili
Razred 5 – 1600-2000 ccm Sport avtomobili
Razred 6 – nad 2000 ccm Sport avtomobili
Razred 7 – Super sport avtomobili
Razred 8 – do 2000 ccm Renault sport

Sanja Paradiž je bila letos najuspešnejša med ženskami: “Všeč mi je, da Formula Driver omogoča dirkanje skozi ovinke gorsko hitrostnih dirk in obenem preizkus natančnosti pri vožnji skozi šikane. Prijavnina znaša med 60 in 80 €, kar pomeni, da je to najcenejša oblika dirkanja z avtomobili na našem prostoru.”

Korošica je letos nastopala z dirkalnim Suzukijem Cultusom, s katerim se je udeležila vseh dirk. Končni rezultat je naslov prvakinje med ženskami, z nekaj sreče pa si je za nameček privozila tudi drugo mesto v seštevku razreda 3 (Sport do 1400 ccm).

“Vesela sem, da sem končno odpeljala celotno sezono, ki je ponudila številne izzive – od grbin Ogulina, do spolzkega asfalta na Limu do vrhunskega oprijema na Grobniku. Na prvo mesto med ženskami sem nekoliko računala, a uvrstitev na drugo mesto razreda 3 je prišla precej nepričakovano. Vseeno sem je zelo vesela in mi predstavlja nov izziv za naprej, ko bom, vsaj tako upam, lahko vse zbrane izkušnje izkoristila v naslednji sezoni na stezah Formula Driverja pa tudi na kakšni izmed gorskohitrostnih dirk slovenskega državnega prvenstva,” še dodaja.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here