Po zaslugi študentov ljubljanske univerze je luč sveta danes ugledal nov električni dirkalnik – Formula Student, s katero se bodo tudi letos merili na preizkušnjah istoimenskega tekmovanja.

Formula Student je največje tekmovanje na svetu za študente inženirskih ved in velja za eno izmed pomembnih odskočnih desk v svet avtomobilskega športa in razvoja novih avtomobilskih tehnologij.

Ljubljanski študentje v tem tekmovanju niso novinci, saj so doslej že pripravili nekaj dirkalnikov. Leta 2017 so sestavili prvega, ki ga je poganjala električna energija, skladno s trenutnimi trendi. Tudi novi dirkalnik je električen.

Študentje strojništva in elektrotehnike združeni v ekipo Superior Engineering so želeli, da bi bil njihov novi dirkalnik najlažji, najokretnejši in najzanesljivejši doslej. To jim je po njihovih besedah po večmesečnem razvoju tudi uspelo.

Po zaslugi široke uporabe lahkih materialov dirkalnik skupno tehta 190 kilogramov. Od tega izredno lahka šasija novega dirkalnika, ki jo v celoti tvorijo ogljikova vlakna, prispeva zgolj 25 kilogramov.

Formulo poganjata dva elektromotorja na zadnji osi, vsak s 60 kW moči. Moč črpata iz baterije z energijsko zalogo 7,8 kWh. Slednja je 30 kilogramov lažja v primerjavi z lanskim dirkalnikom.

Študentje so nam zaupali, da so za razvoj celotne elektronike poskrbeli sami, pri čemer je največji izziv predstavljal sistem za nadzor in regulacijo baterije.

Ekipo zdaj čakajo testiranja, nato pa vsaj štiri preizkušnje (za zdaj so v koledar vpisali dirke na Madžarskem, v Italiji, Avstriji in na Nizozemskem). Skušali bodo izboljšati lanske uvrstitve, ko so dvakrat končali na repu deseterice.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here