Foto: Envision Virgin Racing Formula E (Facebook)

Vremenoslovci pravijo, da bo v nedeljo popoldne deževalo, tako da bo idealna priložnost, da se usedete pred televizorje in si ob 17h na TV SLO2 v živo ogledate finale svetovnega prvenstva v računalniški različici Formule E. Največje možnosti za zmago ima naš junak Kevin Siggy iz Maribora, ki zadnja leta sodi v sam vrh virtualnega dirkanja.

Posnetek celotne 6. dirke – pri 58:50 lahko vidimo zadnjih nekaj ovinkov pred koncem dirke in Kevinovo zmagoslavje.

Sim racing čedalje bolj priljubljen

V zadnjih mesecih so bili skoraj vsi dogodki odpovedani, med drugim tudi vse dirke. Vseeno pa so dirkači vseh vrst hitro spoznali, da obstaja dobra alternativa dirkanju – virtualno dirkanje. Virtualno dirkanje obstaja sicer že zelo dolgo časa, ampak v zadnjem času je postalo zelo popularno, saj so se marsikatera zveneča imena preskusila v raznih virtualnih dirkah, predvsem v uradni igri Formule 1 F1 2019. Poleg aktualnih F1 dirkačev, kot so Charles Leclerc, Alex Albon, Lando Norris, Valteri Botttas idr., so nastopili tudi nogometaši Pierre-Emerick Aubameyang, Thibaut Courtois in Sergio Aguero ter nekdanji F1 dirkač Jenson Button.

Kevin ima največ možnosti za zmago

Zgoraj našteti pa se ne morejo kosati s profesionalnimi virtualnimi dirkači – sim racerji, ki tekmujejo v simulatorjih v različnih računalniških igrah. Mednje sodi tudi 21-letni Kevin Siggy, ki letos tekmuje v Formula E Race at Home Challengeu. Do sedaj je na šestih dirkah zbral daleč največ točk in močno vodi v skupni razvrstiti. V soboto sledi še ena dirka, v nedeljo pa veliki finale, ki bo odločal o končnem zmagovalcu. Vse dirke do finala namreč odločajo samo o štartni poziciji na finalni dirki. Vseeno pa Kevinova dobra forma in prvi štartni položaj nakazujeta, da je velika verjetnost, da bomo Slovenci pozdravili svetovnega prvaka v tem tekmovanju.

Kevin v simulatorju. Foto: Kevin Siggy (Facebook)

Iz virtualnega sveta v pravi dirkalnik

Veliko ljudi ima predsodke do e-športov, vendar kaj kmalu bodo postali stalnica na televizijskih ekranih, o čemer priča ravno prenos te dirke v nedeljo na naši nacionalni televiziji. E-šport je tako kot »običajen« šport enako zahteven. Tekmovalci trenirajo enako zavzeto, če želijo ohraniti stik z najboljšimi. Koncentracija mora biti na najvišjem možnem nivoju. Kevin je razkril, da praktično ni večjih razlik med virtualnim dirkanjem in dirkanjem na stezi, razen sil in pospeškov, ki jih dirkači občutijo v dirkalnikih. Sam se je že večkrat preskusil v raznih dirkalnikih, tako da lahko to iz prve roke potrdi. Vožnje v dirkalnikih so mu omogočile odlične predstave na virtualnih dirkah, saj si je poleg denarnih nagrad priboril tudi nepozabno izkušnjo v dirkalnikih serije GT4, dirkalniku za gorsko-hitrostne dirke idr.

Nepozabna izkušnja v dirkalniku Formule E

Nedeljska zmaga bi pomenila še en mejnik – sedež v dirkalniku Formule E, ki človeka sicer težko očara s svojim zvokom, vseeno pa nudi izjemne pospeške, saj gre za izjemno tehnološko napreden dirkalnik, ki ne bi nikogar pustil ravnodušnega. Dirke Formule E veljajo za zelo napete in nepredvidljive. Deloma imajo na dirko vpliv tudi navijači, ki lahko za svoje favorite glasujejo preko aplikacije in s tem pomagajo dirkačem, ki med dirko prejmejo največ glasov, da dobijo začasno povečano moč motorja in s tem lahko odločilno prednost pred drugimi dirkači.

Slovenci smo svetovna velesila v sim racingu

Kevin Siggy pa ni edini uspešni slovenski dirkač v e-športih. Odlično nastopa tudi Jernej Simončič, ki je marca letos zmagal na virtualni dirki The Race All-Star esports Battle, na kateri so nastopili številni dirkači svetovnega kova – v virtualnih in »običajnih« tekmovanjih. Drugo mesto je zasedel prav mladi slovenski up Kevin Siggy. Zvezda Formule 1 Max Verstappen je zasedel 10. mesto. Da pa ni šlo le za prestižno zmago nad tekmeci, je poskrbela tudi denarna nagrada v višini 4.000 ameriških dolarjev. Odlično rezultate dosega tudi Alen Terzič.

Od nekaj sto evrov do nekaj deset tisoč evrov za simulator

Že za slabih 300 evrov se lahko tudi sami preskusite v virtualnem dirkanju, saj za ta denar dobite že soliden komplet volana in stopalk. Potrebujete samo še dober računalnik in računalniško igro, ki vam najbolj ustreza. Dražji simulatorji omogočajo še bolj realističen občutek pri vožnji, obstajajo pa tudi že naprave, ki premikajo in tresejo sedež na katerem sedite ter s tem simulirajo sile, ki delujejo med dirkanjem. Tak simulator si je ravno pred kratkim omislil aktualni slovenski prvak v rallyu Rok Turk. Več si lahko pogledate v spodnjem videu.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here