Foto: motorsport.com

Letos so na dirki 24 ur Le Mansa prvič nastopili tudi Slovenci. Sim dirkač Jernej Simončič je s svojo ekipo na sloviti dirki osvojil izvrstno 2. mesto. Odlično je v razredu GTE nastopil tudi Alen Terzič, ki je osvojil četrto mesto.

Dirka 24 ur Le Mansa. Foto: motorsport.com

Tudi Le Mans se je preselil v virtualni svet

Letos je bila večina dirk zaradi koronavirusa odpovedanih, tako da se je veliko dirkačev preskusilo v virtualnem dirkanju. V želji po sveži vsebini so se tudi številna avtomobilistična športna tekmovanja preselila pred zaslone v virtualni svet. Uradne virtualne dirke je organizirala Formula 1 in tudi čedalje bolj popularna Formula E, kjer je njihovo tekmovanje Formula E Race at Home Challenge zmagal naš junak Kevin Siggy, o čemer smo pred časom že pisali. Za organizacijo virtualne dirke se je odločilo tudi vodstvo dirke 24 ur Le Mans. ”Prava” dirka bi morala potekati ravno ta vikend, vendar so jo prestavili na 19. in 20. september. Namesto načrtovane dirke so izpeljali virtualno dirko, ki se je začela včeraj ob 15h in končala danes ob isti uri.

Največja virtualna dirka do sedaj

Udeležili so se je številni znani dirkači iz različnih dirkaških serij – Formula 1, Formule E, IndyCar, WEC (World endurance championship), … Nastopilo je 30 ekip v razredu LMP in 20 ekip v razredu GTE. Vsako ekipo so sestavljali štirje tekmovalci, večinoma dva dirkača in dva sim dirkača. Vse skupaj kar 200 voznikov. Če naštejemo samo nekaj imen, ki so se udeležila dirke: Fernando Alonso, Charles Leclerc, Max Verstappen, Lando Norris, Jenson Button, Felipe Massa, Rubens Baricchelo, Juan Pablo Montoya in številni drugi. Potencial dirke so prepoznale številne televizijske postaje, ki so v živo prenašale dirko, med drugim tudi Eurosport.

Jernej Simončič

Simončič dokazal, da spada v sam vrh

Dirke so se udeležili tudi najboljši sim dirkači in glede na to, da smo Slovenci ena izmed velesil v tem e-športu, smo imeli tri predstavnike. Najbolje se je odrezal Jernej Simončič, ki je s svojo ekipo Bykolles – Burst Esport osvojil odlično drugo mesto. Svojo kakovost je dokazal že v kvalifikacijah, saj je postavil najboljši čas od vseh 200 dirkačev, kar je že samo po sebi izjemen uspeh. Na dirki so bili večino časa v igri tudi za prvo mesto, nato pa se je Simončič v zadnjih krogih boril z Grkom Romanidisom iz ekipe Rebellion Williams Esport za drugo mesto. Velikokrat sta zamenjala svoji mesti, vendar je na koncu z odličnim manevrom slovenski junak prehitel Grka in potrdil drugo mesto. Njuno bitko in ključno prehitevanje, ki spada med vrhunce letošnje dirke, si poglejte v spodnjem videu 3:35 naprej (Simončič je v rumeno-belem dirkalniku).

Odlična tudi Terzič in Siggy

Odličen uspeh, 4. mesto v razredu GTE, je dosegel tudi Alen Terzič z ekipo Corvette Racing v dirkalniku Chevrolet Corvette C7.R. Tekmovalci so v razredu GTE nastopali še z dirkalniki Ferrari 488 GTE, Porsche 911 RSR in Aston Martin Vantage GTE. V razredu GTE je zmagala ekipa Porsche Esports Team s Porschejem. Tekmovalci v razredu LMP so nastopali v enakem dirkalniku Oreca 07 LMP2. Z ekipo Jota Team Redline je končno 15. mesto dosegel Kevin Siggy in s tem zaokrožil odlične nastope slovenskih sim dirkačev.

Zmagovalni dirkalnik razreda GTE. Foto: motorsport.com

Williams v virtualnem svetu izjemno uspešen

Prejšnji vikend je virtualno dirko Formule 1 dobil George Russel, dirkač Williamsa. Uspeh Williamsa v virtualnem dirkanju je dopolnila ekipa Rebellion Williams Esport, ki je zmagala virtualno dirko 24 ur Le Mansa v postavi Louis Deletraz (dirkač Formule 2), Raffaele Marciello (dirkač serije GT), Nikodem Wisniewski in Kuba Brzezinski (oba sim dirkača ekipe Williams Esports). Zanimivo je bilo tudi na začelju dirke, saj je eno zadnjih mest osvojila ekipa Mahle Racing team, ki sta jo med drugim sestavljala mladi Avstrijec Ferdinand Habsburg, ki je daljni potomec Franca Jožefa in drugih Habsburžanov, in Jimmy Broadbent, britanski Youtuber, ki spada med najbolj priljubljene virtualne dirkače. Razočarala je tudi ekipa Ferrari – AF Corse, za katero sta nastopala Charles Leclerc in Antonio Giovinazzi.

Zmagovalni dirkalnik. Foto: motorsport.com

Dirko so zaznamovale tudi številne tehnične težave in napake, nad čemer so se dirkači upravičeno pritoževali, ampak to je sestavni del e-športov, saj so odvisni od računalniške tehnologije. Vseeno je bil to še eden izmed prelomnih dogodkov v svetu virtualnega dirkanja, saj je šlo za izjemno dolgo dirko z ogromno različnimi dirkači.

Lista vseh prijavljenih.

2 KOMENTARJI

    • Ja, še sam sem šel 2x preverit končno razvrstitev, ko sem videl, da večina slovenskih medijev piše, da ste bili šesti. Mislim, da so dobili informacijo z enega nepreverjenega tvita. No ja, čestitke še enkrat 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here