Po 3092 kilometrih dirkanja skozi (tudi poplavljeno) puščavo Savdske Arabije je padel rekord v številu odstopov. Preostanek Dakarja bo letos od doma spremljal celo Stéphane Peterhansel.

Stephane Peterhansel

Vesoljni potop na Dakarju je trajal kar šest etap od osmih in zahteval visok davek med udeleženci. Kar 75 tekmovalcev, tudi favoritov, je odstopilo. Nekaj se jih je tudi poškodovalo, k sreči pa nihče huje. Večina dirkačev se na tej preklensko mrzli dirki za nameček bori še s kašljem ali celo gripo. Po prvi polovici relija je tako napovedovanje razpleta povsem nesmiselno.

Toni Mulec

Toni Mulec in Simon Marčič se na najtežji dirki na svetu še vedno borita za visoka mesta v svojih kategorijah. Seveda jima težki trenutki niso bili prihranjeni. Mulec je trenutno skupno 27. (9. v kategoriji Rally2), Marčič pa 58. (7. v kategoriji Original).

Simon Marčič

Dirkače je na osmi etapi čakalo veliko hitrih kamnitih tras in nova porcija sipin. Etapo je dobil Loeb, a šele po tem, ko je bilo Sainzu dodeljenih pet kazenskih minut. Nasser Al-Attiyah, ki še vedno močno vodi vskupnem seštevku, je bil tokrat drugi. V nestrpnem pričakovanju drugega tedna, je 52-letni Katarec izjavil: “Naslednji teden se vračam domov, na sipine.” Puščava je praktično njegovo dvorišče in najljubše igrišče.

Kevin Benavides

Daniel Sanders, ki se je očitno izvlekel iz trebušne gripe, je bil tretji. “Končno se malo bolje počutim. Včeraj sem jedel, kolikor je šlo in to bom ponovil tudi na dan počitka,” je povedal Chuky, ki je imel leta 2022 kar šest operacij komolca. Trenutno drugi v skupnem seštevku je Kevin Benavides, Toby Price pa je v 8. etapi izgubil precej časa z odpiranjem proge in padel na četrto mesto.

Toni Mulec

Slovenca sta dan uspešno odkljukala. Toni Mulec je etapo zaključil na svojih prvih stopničkah kategorije (3. mesto v Rally2), Simon Marčič pa na 5. mestu kategorije Original. “Že se je zdelo, da se bo dan zame sanjsko zaključil, ko me je v zadnjih 20 kilometrih pred ciljem presenetila dvojna sipina. Videl sem, da je mehka, a sem prepozno stopil na zavoro. Požrlo mi je sprednje kolo in me vrglo čez krmilo. Z glavo sem priletel naravnost v drugo sipino in z nosom udaril neznano kam. Kri se je ulila, zračna blazina pa se je tako napihnila, da meše zdaj boli v prsnem košu. Minuto ali dve sem porabil, da sem se sestavil, pobral po tleh dele in z nekaj sreče vžgal motor. Vesel sem, da mi nič ni, mi je pa žal te minute ali dveh, ki sem jih pustil na sipinah. V cilj sem prišel vesel, krvav in brez vizirja.” je svojo etapo komentiral Mulec.

Danes je na Dakarju dan počitka, do konca pa je še vse mogoče, saj se dirka premika v samo srce puščave. Kdo ve, je celo mogoče, da bi letos na stopničkah videli kar dva Slovenca?

Simon Marčič

Preostale etape:

  • 9. januar RIYADH > DAN POČITKA
  • 10. januar RIYADH > HARAD – 9. ETAPA (SS 358km)
  • 11. januar HARAD > SHAYBAH – 10. ETAPA (SS 113km)
  • 12. januar SHAYBAH > EMPTY QUARTER MARATON 11. ETAPA (SS275km)
  • 13. januar EMPTY QUARTER MARATHON > SHAYBAH – 12. ETAPA (SS183km)
  • 14. januar SHAYBAH > AL-HOFUF – 13. ETAPA (SS 154km)
  • 15. januar AL-HOFUF > DAMMAM – 14. ETAPA (SS 136km)

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here