Za Simonom Marčičem je še en zelo uspešen dan na Dakarju 2023. Prenesel je namreč včerajšnji vrhunski ritem tudi na današnjo etapo in se še enkrat povzpel na stopničke v razredu Original by Motul. Tokrat je dosegel 3. najhitrejši čas, v generalni konkurenci motoristov pa 40.

Današnja maratonska etapa v »prazni četrti« se je pričela z dolgimi in prostranimi šotami, kjer lahko dirkači iz svojih jeklenih konjičkov izvlečejo maksimalno dovoljeno hitrost – torej 160 km/h. Maksimalna dovoljena hitrost je na letošnjem Dakarju novost, uvedli pa so jo seveda iz varnostnih razlogov.

Uvodnemu in hitremu začetku današnje etape je sledil del, v katerem je Simon zablestel že včeraj – pesek in neskončne sipine. Tudi danes je največjo razliko naredil v tem delu etape. Spomnimo, današnja in jutrišnja etapa maratonskega značaja (to pomeni, da so vsi tekmovalci ločeni od ekip – tako snemalnih kot tekmovalnih).

Danes torej vsi motoristi spijo v enem velikem šotoru. Jutrišnjo etapo vsi odpeljejo s takšnim motorjem, s kakršnim so danes pripeljali v cilj. Pogoji bodo tako veliko bolj primerljivi za vse razrede – za tiste z ekipami ter za Original by Motul, v katerem tekmuje Simon Marčič.

To velja predvsem za iskanje pravega razmerja med vožnjo na polno in varčevanjem z motorjem ter komponentami. Veliko razliko lahko naredijo že samo pnevmatike, ki jih tekmovalci menjajo na vsako etapo, med tem ko ima razred Original by Motul na voljo samo tri komplete za celoten Dakar. Če si preračunamo, pomeni to vsaj štiri etape na enem kompletu.

Posledično si lahko od jutrišnje etape obetamo še kakšno dodatno pridobljeno mesto v generalni razvrstitvi motoristov. Marčič po današnji etapi ostaja na 6. mestu v kategoriji Original by Motul, v generalni razvrstitvi motoristov pa je pridobil eno mesto in je sedaj 53. Do 5. mesta v Original by Motul je oddaljen slabo uro. Glede na to, da so časovne preizkušnje na zadnjih treh etapah relativno kratke (med 136 in 185 km), je vprašanje, ali je to še ulovljivo.

Jutrišnja etapa bo po geografskih značilnostih zelo podobna današnji.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here