Na VN Azerbajdžana je Finec prišel do svoje pete zmage v karieri in s tem prevzel vodstvo v prvenstvu. Vse bolj se zdi, da Ferrari ne more ustaviti srebrnih puščic…
Odpovedan prvi prosti trening
George Russell je bil žrtev pokrova za kanalizacijo, ki ni bil dovolj pritrjen. Poškodovano je bilo podvozje Williamsa. Trening so prekinili, nato pa dokončno odpovedali, da so lahko preverili še ostalih 300 in več pokrovov.
A look at the incident that brought first practice to a premature end in Baku 👀#AzerbaijanGP 🇦🇿 #F1 pic.twitter.com/VikJY5ts4M
— Formula 1 (@F1) April 26, 2019
Leclerc zapravil možnosti za pole position
Ovinek #8 je bilo tisto mesto, kjer se je največ dogajalo. Najprej v 1. delu Kubica, nato pa v 2. delu še Leclerc.
Kvalifikacije so bile zaradi tega prekinjene za dolgo časa, na koncu pa je Bottas le bil za 0,059 sekunde hitrejši od Hamiltona.
Vrhunci kvalifikacij na tej povezavi.
Monačan z drugačno strategijo
Hamilton je zelo dobro poskušal priti mimo moštvenega kolega, a to mu ni uspelo. Ker je Leclerc krog v Q2 postavil z ‘medium’ gumami, je z njimi tudi štartal. To je na začetku delovalo, z osmega mesta je hitro pridobival.
⚫️⚫️⚫️⚫️⚫️
— Formula 1 (@F1) April 28, 2019
⚫️⚫️⚫️⚫️⚫️
It’s lights out in Baku, brakes already smoking in the flame city 🔥#F1 🇦🇿 #AzerbaijanGP pic.twitter.com/3E9cy1U3j0
Vsaj malo akcije
Tisti z mehkimi pnevmatikami so hitro šli v bokse, tako je Leclerc v 15. krogu prevzel vodstvo.
Do 32. kroga je bila dirka kar dolgočasna, nato pa je v 3. ovinku sledilo trčenje med Ricciardom in Kvyatom. Oba sta nekaj krogov pozneje odstopila.
Objects in the rear view mirror may be closer than they appear 😬
— Formula 1 (@F1) April 28, 2019
A race-ending reversal for Ricciardo and Kvyat #F1 🇦🇿 #AzerbaijanGP pic.twitter.com/E7AFcDpxzJ
Gasly parkiral
Edini virtualni varnostni avto je prišel v 40. krogu. Pierre Gasly je prek radia sporočil, da je izgubil moč. Tako je parkiral v izletni coni 5. ovinka.
V naslednjem krogu je bokse zavil še zadnji, ki je odstopil – Grosjean je imel probleme z zavorami.
Četrti Mercedes 1-2 v sezoni
Leclerc je 4 kroge pred koncem šel v bokse v upanju za najhitrejši krog, ki ga je tudi osvojil – 1:43,009 (nov rekord steze).
Hamilton se je v zadnjih krogih zelo približal, a manjša napaka ga je oddaljila od 3. zmage v sezoni. Finec se je tako veselil zmage. Ker je v Avstraliji osvojil točko za najhitrejši krog, je Bottas tako za točko prevzel vodstvo v prvenstvu.
Bottas: “Bila je težka dirka, čeprav se spredaj ni nič dogajalo. Lewis je pritiskal – sem srečen, da sem prvi ugledal kockasto zastavico.”
Hamilton: “Čestitke Valtteriju. Bil je odličen in ni naredil napake. To je najboljši štart sezone za ekipo in sem hvaležen, da sem del tega.”
Vettel: “To tretje mesto je pomembno. Dobro, da je Charles dobil najhitrejši krog, da je vzel točko stran od Mercedesa.”