Francoz, dirkač ekipe Penske je šefu ekipe prinesel 18. zmago, sebi pa prvo.

Na največjem spektaklu v motošportu smo vsi pričakovali napad Alonsa na trojno krono, a vemo, kaj se je teden prej zgodilo.

Simon Pagenaud je zmagal že na prejšnji dirki – tudi v Indianapolisu, a na cestni varianti tega dirkališča.

Gremo dirkat!

Favorit za najboljšega novinca brez sreče

Dirkalnik Coltona Herte, ki je to sezono že zmagal v Texasu, je že po petih krogih izdihnil zaradi okvare.

Novinec je bil v kvalifikacijah celo najboljši dirkač s Hondinim motorjem.

Kyle Kaiser predčasno zaključil

Dirkač Juncos Racinga, ki je v kvalifikacijah izločil Alonsa, je v 74. krogu doživel konec dirke z nesrečo – na srečo nič hujšega.

Jordan King pa je malo nerodno prišel v bokse in zadel gume, ki so nato zletele v enega izmed njegovih mehanikov.

Ericsson ni pričakoval tega, ko je šel v bokse

Po odstopu Herte je bil tako najboljši novinec na dirki Marcus Ericsson. Kazalo mu je res dobro, a ko je hotel opraviti rutinski postanek, pa so njegove zadnje gume zablokirale. Tako je izgubil nekaj časa z menjavo krilca.

Alexander Rossi, ki je ob istem trenutku tudi prišel v bokse kot vodilni (vsaj takrat) pa resnično ni potreboval težav z dolivanjem goriva – cev se ni hotela priključiti in gorivo ni steklo. Izgubil je dobrih 15 sekund.

“The big one” pet sekund po spremembi vodstva

V 178. krogu je Rossi le prišel do vodstva v 3. ovinku, a le nekaj trenutkov zatem je prišlo do trčenja med Bourdaisom in Rahalom. Slednji je bil na Francoza zelo jezen, ker mu je zaprl pot, ko se je on skušal prebiti po notranji strani.

Udeleženi so bili tudi Rosenqvist, Kimball in Veach, Ferrucci in Hinchcliffe pa sta se kot skozi šivankino uho komaj prebila skozi.

Sledila je rdeča zastava zaradi preveč delcev na progi.

Izjemna bitka med Pagenaudom in Rossijem

Tale dvoboj ne potrebuje posebnega komentarja. Se pa bo zagotovo zapisal kot en izmed boljših, če ne celo najboljši sploh.

“Ne morem verjeti, da mi je končno uspelo. Dirkalnik je bil danes kot na tračnicah.”

Tako je Simon Pagenaud prvič slavil v “Victory lanu” na tej največji ameriški dirki. Kot veleva tradicija, zmagovalec tam spije (ali bolj zlije nase) mleko, nato pa še skupaj z ekipo poljubi opeke na štartno-ciljni ravnini.

Če ste si želeli dirko legalno ogledati pri nas v Sloveniji, to na žalost ni bilo mogoče. Nobena TV hiša ni zakupila pravic za prenos, Indycar pa ni zagotovil uradnega prenosa. Upajmo, da se bo v prihodnosti to spremenilo, še posebej po taki razburljivi dirki, kot je bila ta.

Ker so na Indyju 500 na voljo dvojne točke, je zdaj Pagenaud prevzel vodstvo v prvenstvu, a samo za eno točko pred moštvenim kolegom, prvakom sezone 2017 Josefom Newgardnom. Celotno točkovanje in rezultate dirk si lahko ogledate tukaj.

Še v celoti en kratek povzetek dirke.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here