Lewis Hamilton je po nekaj dirkah brez zmage končno stopil na najvišjo stopničko. Nyck de Vries je z dvema dirkama do konca postal prvak F2, Robert Shwartzman pa je bil boljši v bitki med moštvenimi kolegi Formule 3.


Leclerc v soboto znova najhitrejši – že četrtič zapored

S časom 1:31,628 je Monačan za kar 4 desetinke znova ugnal Lewisa Hamiltona v zadnjem delu kvalifikacij. Ponovil se je rezultat iz Singapurja, Vettel je bil dovolj hiter za drugo štartno vrsto. Poleg njega bi moral štartati Verstappen, a je zaradi kazni zarad menjav komponent na motorju štartal 9.

Radio Ferrari

Štart je bil dober za Ferrari. Leclerc se je dobro pognal s črte, za njim pa je Vettel s pomočjo zavetrja prišel mimo Hamiltona, nato pa še mimo njega v vodstvo. Po nesreči med Giovinazzijem, Ricciardom in Grosjeanom je za kratek čas sledil varnostni avto.

A Ferrari kljub poziciji 1-2 ni bil zadovoljen. Zgleda je bil dogovor pred dirko tak: Leclerc pomaga Vettlu z zavetrjem do drugega mesta, a Charlesa ne prehiti. Tako smo v naslednjih krogih lahko poslušali pogovore med ekipo in dirkačema. A ta problem je izginil, ko se je Vettel oddaljil od moštvenega kolega.

V 23. krogu je prav Ferrari začel s postanki v boksi, začenši z Leclercom. Le nekaj krogov kasneje je tudi Vettel prišel po nove gume, nazaj na stezo pa celo za Leclercom (želja ekipe se je zgleda izpolnila).

“And this is where it all ends…”

Le nekaj trenutkov kasneje je Sebastian po radiu sporočil, da nima več moči. Okvara MGU-K je prisilila, da Nemec svoj dirkalnik parkira le 3 ovinke od boksov. Sledil je ključni moment dirke: virtualni varnostni avto.

Lewis Hamilton in Valtteri Bottas še nista šla v bokse – posledično sta zaradi počasnejšega tempa pod VSC-jem prišla pred Monačana. Dirka se je popolnoma obrnila.

Z nesrečo Russella (okvara zavor) je Leclerc še dobil malo možnosti, da z novimi mehkimi gumami mogoče kaj naredi, a se to ni zgodilo.

“Izjemen rezultat danes glede na to, kako hitra sta bila Ferrarija danes od samega štarta naprej. Celo težko je bilo držati njun tempo. A končno, zmaga po dolgem času!” je povedal zmagovalec Hamilton.

S petimi dirkami do konca ima Lewis že 73 točk prednosti in res samo še čudež mu lahko odvzame njegov šesti naslov svetovnega prvaka. Naslednja dirka sledi 13. oktobra v Suzuki na Japonskem.

Rezultati dirke. Vir: F1

Formula 2

Sicer je do konca še vikend v Abu Dhabiju, a je Nyck de Vries zbral dovolj prednosti, da se je lahko že v Sočiju veselil naslova prvaka. Ta vikend je dirkač ekipe ART GP zabeležil zmago na glavni dirki in 2. mesto na sprint dirki.

Nyck ima potrjen sedež v ekipi Mercedes-Benz EQ v prvenstvu Formule E poleg Stoffla Vandoorna za sezono 2019/20.

POSDirkačEkipaTočke
1Nyck de VriesART Grand Prix266
2Nicolas LatifiDAMS194-72
3Luca GhiottoUNI-Virtuosi Racing184-82
4Sergio Sette CamaraDAMS165-101
5Jack AitkenCampos Racing159-107
6Nobuharu MatsushitaCarlin124-142
7Guanyu ZhouUNI-Virtuosi Racing122-144
8Jordan KingMP Motorsport79-187
9Antoine HubertBWT Arden77-189
10Louis DelétrazCarlin76-190

Celotna lestvica

Formula 3

Z drugim mestom v soboto je Robert Shwartzman pred zadnjo dirko že zbral dovolj točk za naslov. V nedeljo je na sprint dirki še enkrat stopil na stopničke, bil je tretji.

Lanski prvak Formule 3 European Championship še nima potrjenega sedeža za naslednjo sezono, je pa dirkač Ferrarijeve akademije, tako ima veliko možnosti za nadaljevanje.

POSDirkačEkipaTočke
1Robert ShwartzmanPREMA Racing212
2Marcus ArmstrongPREMA Racing158-54
3Jehan DaruvalaPREMA Racing157-55
4Jüri VipsHitech Grand Prix141-71
5Pedro PiquetTrident98-114
6Christian LundgaardART Grand Prix97-115
7Jake HughesHWA Racelab90-122
8Leonardo PulciniHitech Grand Prix78-134
9Yuki TsunodaJenzer Motorsport67-145
10Max FewtrellART Grand Prix57-155

Celotna lestvica

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here