Čile prvič gostil rally za Svetovno prvenstvo

0
3

Ött Tänak daleč najboljši na dirkačem prej neznanih makadamskih cestah; rally zaznamaovala huda nesreča posadke Neuville / Gilsoul

Neuvillov Hyundai se je večkrat prevrnil čez streho na 8. HP. Thierry in Nicolas se nista huje poškodovala. (Vir: WRC)

Petek

V četrtek nismo videli superspeciala, a še vseeno je veliko gledalcev prišlo na ceremonialni štart tisti večer.

Jari-Matti Latvala je rally začel najbolje z najhitrejšim časom na 1. HP. Nato pa Fincu ni bilo najbolj všeč, ko je dirkalnik preveč zanašalo – na makadamu je seveda manjkalo oprijema.

Ogier in Tänak sta oba imela manjša momenta na istem mestu, a nič kritičnega. Ravno onadva sta vodila po petkovem jutru.

Popoldne Kris Meeke ni bil najbolj zadovoljen s svojim ritmom, rekel je, da mora preprosto zbrati pogum in iti hitreje.

Neuville je moral tretje mesto predati Latvali, ki je po ceste Čila primerjal s svojim domačim rallyjem na Finskem.

Samo v petek je posadka Tänak / Järveoja nabrala že ogromno prednost 22,4 sekund in zgledalo je, da se jima nobeden ni mogel približati.

Sobota

Šele v soboto so se začele prave težave.

Najprej je na 7. HP svojo Toyoto prevrnil Kris Meeke, ki pa je nato počasi nadaljeval, a s tem zadržal svojega moštvenega kolega Latvalo.

Že na naslednjem brzincu (ki je bil tudi prenašan na TV) pa smo videli verjetno najslabšo nesrečo sezone. Thierry Neuville, do takrat vodilni v prvenstvu je šel prehitro čez prevoj in zadel grbino na levi strani, ki pa je dirkalnik neusmiljeno zavrtela naokoli.

Sta pa Neuville in njegov sovoznik Nicolas Gilsoul odnesla le manjše poškodbe, brez kakršnihkoli zlomov. Neverjetno, kako je varnost v motošportu prišla naprej.

Tisti dan pa še ni bilo konec težav za Toyoto, ravno Latvala je nekje na 12. HP zadel skalo in pogonska gred ni več delovala.

Tega sta se verjetno razveselila Sébastien Loeb in Daniel Elena, ki sta zaradi Finčevega odstopa tako prišla na virtualne stopničke. Še vedno pa sta na prvih dveh mestih vztrajala Tänak in aktualni prvak Ogier.

Nedelja

Loeb je zjutraj zadal pritisk na drugo mesto, a se drugi Séb v Hyundaiju ni predal. Obdržal je drugo mesto.

Prav nihče pa ni bil v napoto Estonski posadki Ött Tanak / Martin Järveoja, ki sta s Čila odnesla maksimalni izkupiček 30-ih točk. 25 za zmago in še 5 za Power Stage:

  1. Tänak / Järveoja | 7:57,3 | 5 Power Stage točk
  2. Ogier / Ingrassia | +1,3 | 4
  3. Latvala / Anttila | +3,1 | 3
  4. Loeb / Elena | +3,8 | 2
  5. Meeke / Marshall | +3,9 | 1

Tänak: “Prvič tukaj v Čilu, bil je kar zahteven rally. Potreboval sem veliko zbranosti in energije, da nam je uspel perfekten vikend. Po dveh razočaranjih zapored sem spet pokazal, iz kakšnega testa sem.”

Neuville je po nesreči izgubil vodilno mesto v prvenstvu, zamenjal ga je Ogier, ki sedaj pred Tänakom vodi za 10 točk. Celotna lestvica na tej povezavi.

Rezultati Rallyja Chile. (Vir: WRC)

WRC 2

Kalle Rovanperä je bil srečnejši v bitki z Ostbergom in Greensmithom. Tako Norvežan in Britanec sta imela težave. Mladi Rovanperä je bil celo osmi generalno. Več drame si lahko ogledate v videu spodaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here