Ekipa Toyota Gazoo Racing na legendarnem reliju Monte Carlo, ki bo potekal med 19. in 22. januarjem, začenja z branjenjem naslova svetovnega prvaka v seriji WRC. Prizadevala si bo osvojiti še tretji zaporedni naslov med vozniki in konstruktorji.

Avtomobil je bil med premorom deležen nekaterih sprememb, med katerimi velja omeniti predvsem izboljšave hladilnega sistema in motor z nekoliko več moči.

Glavni adut ekipe bo seveda Kalle Rovanperä s sovoznikom Jonnejem Halttunenom. Rovanperä je lani pri vsega 22 letih postal najmlajši svetovni prvak v zgodovini serije WRC. Pridružujeta se jima dvakratna podprvaka Elfyn Evans in Scott Martin.

Sodeloval bo tudi osemkratni prvak Sébastien Ogier, ki bo podobno kot v lanski sezoni nastopil le na nekaterih dirkah. Na reliju Monte Carlo, ki velja za njegovo domačo preizkušnjo, bo naskakoval rekordno deveto zmago. Kot sovoznik se mu bo tudi letos pridružil Vincent Landais.

Tretji dirkalnik si bo z Ogierjem izmenjaval Takamoto Katsuta, na reliju Monte Carlo pa bo skupaj s sovoznikom Aaraonom Johnstonom nastopil v sklopu programa TGR WRC Challenge.

Reli Monte Carlo je najstarejša in najbolj znana dirka koledarja WRC, ki velja tudi za eno izmed najzahtevnejših. Zaradi spremenljivih vremenskih razmer se vozniki pogosto soočijo tako s suhim asfaltom kot tudi s snegom in ledom na isti etapi. Zato je izbira pnevmatik ključnega pomena.

Tako kot leta 2022 bo servisni park spet lociran v pristanišču v Monaku. Reli se bo začel na trgu pred znamenitim Casinom. Trasa se bo tudi letos povzpela na ikonični prelaz Turini. Dirkači bodo vozili tudi po cestah La Cabanette, ki so bile nazadnje uporabljene ob izvedbi leta 2020.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here