Katarec Nasser Al-Attiyah in njegov francoski sovoznik Mathieu Baumel sta uspešno ubranila naslov prvaka na Dakarju, ki je tokrat že četrtič potekal v Savdski Arabiji. V zadnji etapi sta sicer izgubila 5 minut in 41 sekund, a zaostanek dejansko ni bil pomemben, saj sta skupno zmago zapečatila s prednostjo 1 ure, 20 minut in 49 sekund. Vodstvo sta prevzela že v tretji etapi in ga uspešno obdržala do cilja.

Za Nasserja Al-Attiyaha je to že peta zmaga na reliju Dakar, medtem ko ima Mathieu Baumel štiri zmage, od tega sta trikrat zmagala kot člana ekipe Toyota.

Uspešen je bil tudi Južnoafričan Giniel de Villiers, ki je tokrat nastopil že na svojem dvajsetem zaporednem reliju Dakar. Letošnjo izdajo je končal na četrtem mestu v skupnem seštevku. To je njegova že petnajsta uvrstitev med najboljšo peterico. Najboljši rezultat je dosegel leta 2009, ko je slavil svojo edino zmago. V dvajsetih letih je le enkrat končal zunaj najboljše deseterice. S konstantno odličnimi rezultati je postal sinonim za trdnost in vztrajnost, pri 50 letih pa mu pripada status pravega veterana relija Dakar.

Dakar 2023 si bosta zapomnila tudi Henk Lategan in Brett Cummings, ki sta v skupnem seštevku že zasedala drugo mesto, a sta zaradi nekaterih nepredvidenih težav po lestvici zdrsnila nekoliko navzdol. V skupnem seštevku sta reli končala na petem mestu. 

Na letošnji izvedbi relija Dakar je prevladovala Toyota. Posadke TGR so končale na prvem, četrtem in petem mestu. Na tretje mesto sta se uvrstila mladi Brazilec Lucas Moraes in njegov sovoznik Timo Gottschalk, ki sta s poltovornjakom Hilux T1+ nastopala kot zasebnika.

Al-Attiyah in Baumel sta z zmago osvojila 85 točk in v točkovanju svetovnega prvenstva z dvema točkama zaostanka zasedata drugo mesto. Toyota zaseda tudi drugo mesto v točkovanju konstruktorjev. Naslednja dirka prvenstva bo na sporedu zadnji teden februarja v Abu Dabiju v Združenih arabskih emiratih. 

Dakar 2023 – končni rezultati:

MestoPosadkaEkipaČas
1NASSER AL-ATTIYAH (Katar)
MATHIEU BAUMEL (Fra)
TOYOTA GAZOO RACING
GR DKR HILUX T1+
45 ur, 3 min., 15 sek.
2SEBASTIEN LOEB (Fra)
FABIAN LURQUIN (Bel)
BAHRAIN RAID XTREME46 ur, 24 min., 4 sek.
3LUCAS MORAES (Bra)
TIMO GOTTSCHALK (Nem)
OVERDRIVE RACING46 ur, 41 min., 46 sek.
4GINIEL DE VILLIERS (JAR)
DENNIS MURPHY (JAR)
TOYOTA GAZOO RACING
GR DKR HILUX T1+
47 ur, 34 min., 27 sek.
5HENK LATEGAN (JAR)
BRETT CUMMINGS (JAR)
TOYOTA GAZOO RACING
GR DKR HILUX T1+
47 ur, 39 min., 38 sek.
b

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here