Vir: zajem zaslona, DARS

Razlog za današnje zastoje na avtocestah je po navedbah Darsa vsaj 30 zdrsov tovornih vozil zaradi neustrezne opreme, ki so se zgodili med 4.29 in 5.55 uro.

Zaradi njih je obstal promet, kar je preprečilo pot tudi plužnim vozilom. Izvleko na odseku primorske avtoceste je bilo tako mogoče opraviti le na način, da se je avtovlečna služba ob popolni zapori avtoceste pripeljala do kolone v nasprotni smeri. DARS tako v sporočilu za javnost ostro obsoja neodgovorne voznike tovornih vozil (in osebnih vozil), ki so se na pot odpravili brez ustrezne zimske opreme, ki je na naših cestah obvezna že od 15. novembra, in kljub večdnevnim napovedim sneženja. Takšno početje je neodgovorno in nevarno, obenem pa v primeru zdrsa za nekaj časa popolnoma ohromi promet in plužnim skupinam onemogoča pluženje ter posipanje.

Delavci so pričeli s preventivnim posipom avtocest že v nočnih urah, kmalu nato, ko se je začel sneg oprijemati vozišča, pa še s pluženjem. Snežiti je začelo najprej na Gorenjskem, fronta se je nato pomikala proti vzhodu in jugu. Ob 4. uri zjutraj se je pričelo izločanje tovornih vozil na primorski avtocesti med Brezovico in Vrhniko, sledilo je izločanje na dolenjski in štajerski avtocesti. Sneženje je bilo zelo intenzivno, ekipe DARS so bile vseskozi na terenu, vendar so zdrsi tovornih vozil, okvare in 11 prometnih nesreč vplivali na zastoje in upočasnili pluženje ter posipanje.

Samo na območju vrhniškega klanca je bilo tako na primer opravljenih 12 izvlek tovornih vozil, od tega so bili trije slovenski prevozniki, devet pa tujih. Na višnjegorskem klancu pa je bilo med skupno sedmimi izvlečenimi tovornimi vozili pet domačih ter dve tuji.

V zimsko akcijo je bilo vključenih 185 vzdrževalcev avtocest in hitrih cest ter 125 vozil družbe DARS. Porabljenih je bilo 1229 ton soli, 119.186 litrov natrijevega klorida ter 4000 litrov kalcijevega klorida. Opravljenih je bilo približno 60 obhodov plužnih skupin. Višina zapadlega snega je znašala do 25 cm.

Akcijo je na ravni celotnega avtocestnega omrežja usklajevala Strateška skupina za večje izredne dogodke, v kateri so predstavniki družbe DARS (s področij vzdrževanja, upravljanja in cestninjenja) ter Policije.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here