Avtomobili v zadnjem času ne predstavljajo zgolj prevoznega sredstva, temveč tudi zabavno tehnologijo. Možnosti »igranja« v avtomobilu smo bili do zdaj vajeni predvsem pri Tesli, ki v svojem info-zabavnem sistemu ponuja tudi nekaj iger, ki uporabniku krajšajo čas recimo med polnjenjem jeklenega električnega konjička. Podoben in še bolj interaktiven pristop je ubral Ford, ki je v električnega Mustanga Mach-E implementiral koncept popularne igre »Escape room« (torej pobeg iz sobe).

Igro uporabnik upravlja preko pokončnega 15,5-palčnega zaslona na dotik, glasovnih sporočil ter drugih funkcij v avtomobilu kot so recimo dolgi žarometi. Igralec se znajde v vlogi vohuna, ki mora za doseg cilja razvozlavati številne uganke, v sklopu katerih se mora tudi dejansko voziti okrog do točk, ki jih določi igra. Popestritev igre je, da se glede na odločitve igralca prilagaja tudi kabina avtomobila. To pomeni, da sistem prevzame »nadzor« nad vozilom in pošilja sporočila tudi preko zvočnikov, sedežev, klimatske naprave, žarometov, ambientalne osvetlitve in celo prtljažnih vrat.

Ob tem pri Fordu poudarjajo, da se uporabnik nikoli ne bo dejansko počutil ujet, saj lahko avto zapusti kadarkoli želi – tudi brez zaključka igre. Prav tako igra med gibanjem vozila ne more nadzorovati nobenih funkcij razen klimatske naprave in audio sistema. Igra v bistvu ni nameščena v vozilu, temveč jo uporabnik namesti na svoj mobilni telefon (za začetek bo na voljo le za telefone Apple) in s funkcijo Apple’s CarPlay poveže telefon z avtomobilom.

V tem trenutku gre zgolj za koncept, ki prikazuje, kakšno mero interaktivnosti lahko ponujajo sodobni avtomobili. S tem se odpirajo številna vrata priložnosti, ki so lahko tudi izobraževalne narave. Dober primer je, da bi se lahko med polnjenjem avtomobila uporabnik preko interaktivnega sistema veliko naučil in se hkrati zabaval. Ob tem pa se s tovrstnimi koncepti že približujemo vizijam, ki jih vidimo v filmih o prihodnosti, ko avtomobil vozi sam, medtem ko se »voznik« zabava.

Kako vse skupaj deluje v praksi pa si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here