Konzorcij pod Fordovim vodstvom razvija novo orodje za izboljšanje varnosti v prometu s predvidevanjem, ki uporablja podatke povezanih vozil in inteligentnih senzorjev ob cesti.

Orodje za varnost v prometu, ki temelji na podatkih, bo analiziralo informacije povezanih vozil, pametnih senzorjev ob cestah in podatke lokalnih služb ter predvidelo verjetne lokacije in možne bistvene vzroke žarišč, ki ogrožajo prometno varnost. Tovrstni vpogledi bodo omogočili mestom preventivno ukrepanje pri odpravljanju težav na cestah in v križiščih, ki najbolj ogrožajo udeležence v prometu.

Podatki za izboljšanje prometne varnosti

Ford je izvedel obsežne raziskave možnosti uporabe povezanih vozil in analiz predvidevanja za izboljšanje varnosti v prometu. Zdaj bo v sklopu 18-mesečnega projekta, ki se je začel letos poleti, na območju okrožja Oxfordshire in Londona prostovoljno povezanih do 700 osebnih in gospodarskih vozil.

Podrobni telematski podatki flote vozil – na primer uporaba zavorne stopalke in stopalke za pospeševanje ter kot volanskega obroča – bodo vključeni v analize skupaj z informacijami do 25 dodatnih pametnih senzorjev, kar bo skupno število uporabljenih senzorjev povečalo do 100.

Senzorji ob cestah z uporabo algoritmov strojnega učenja zaznajo primere skorajšnjih trčenj in lahko analizirajo vzorce premikanja ranljivih udeležencev v prometu, kot so kolesarji in pešci, pa tudi nepovezanih vozil. Vsi podatki, ki jih delijo senzorji, so že pri viru anonimizirani z izbrisom posnetega videa, da so ceste varnejše brez vdora v zasebnost.

Strokovnjaki Raziskovalnega središča za prometno varnost na Univerzi Loughborough bodo skupaj z ekipo za varnost v prometu ter spremljanje in analizo Fordovih globalnih podatkov analizirali podatke voznikov in vozil, svet okrožja Oxfordshire pa se bo osredotočal na to, kako lahko viri podatkov lokalnih organov v kombinaciji z orodjem z možnostjo predvidevanja izboljšajo varnost za vse udeležence v prometu.

Vpogled in analizo bodo uporabili za dodatno preverjanje in razvoj algoritma in orodja za digitalno prometno varnost v prilagodljiv komercialni izdelek, ki bo koristil mestom in njihovim prebivalcem na vseh koncih sveta. Konzorcij si bo prizadeval tudi za odkrivanje dodatnih dejansko uporabnih aplikacij za vpogled v prometno varnost, povezano s predvidevanjem.

Preizkušanje povezanih vozil

Projekt sledi dvema uspešnima preizkusoma v Londonu, v katerih so znanstveniki za analize podatkov oddelka Ford Mobility pregledali vzorec z več kot milijonom prevoženih milj (1,6 milijona km) povezanih vozil, da bi lahko s prepoznavanjem in analizo lokalnim uradom posredovali smernice za izboljšanje varnosti na različnih žariščih s povečano nevarnostjo v prometu na širšem območju Londona.

Priporočila za izboljšave so vključevale tudi uvedbo kamer za snemanje vozil, ki so prevozila rdečo luč na semaforju, da bi tako preprečili neupoštevanje prometne signalizacije, obrezovanje vegetacije za boljšo vidnost prometnih znakov, dvojno višino znakov in signalov, preplastitev površine cestišča in opozorila na preveč štrleče pokrove jaškov.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here