Slovenija in Japonska vzpostavljata tesnejše sodelovanje na področju razvoja in raziskav robotiziranih terapevtskih naprav, ki se uporabljajo pri rehabilitaciji in izboljšanju mobilnosti invalidov.

Pri tem moči združujejo predstavniki znanosti, medicine in gospodarstva:

  • Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije – Soča (URI – Soča),
  • Univerza v Ljubljani
  • Fujita Health University (Zdravstvena univerza Fujita) in
  • Toyota Motor Corporation.

V ta namen so njihovi vodilni predstavniki danes v Ljubljani podpisali sporazuma o sodelovanju in napovedali prve pogovore o izmenjavi znanj in tehnologije.

Mobilnost kot pomemben vidik posameznikove neodvisnosti pomembno prispeva k vključevanju v družbo in omogoča ekonomsko neodvisnost. Tega dejstva se običajno ne zavedamo, dokler nismo soočeni z omejitvami in ko postane nekoč samoumevna aktivnost polna ovir.

Toyota Adria v Sloveniji je tako podprla URI – Soča in Univerzo v Ljubljani (Medicinska fakulteta in Fakulteta za elektrotehniko) pri povezovanju s Toyotinim BR-Medicare oddelkom za robotiko, ki poleg rehabilitacijskih naprav in robotskih pripomočkov razvija tudi naprednejše robote, kot so na primer robot za pomoč invalidom in ostarelim na domu, inovativne humanoidne robote in robote za osebno rabo.

Fujita Health University ima na drugi strani vzpostavljen visoko tehnološki in napreden rehabilitacijski center, ki sodeluje s podjetjem Toyota pri razvoju robotiziranih naprav za področje rehabilitacije. Oddelek za rehabilitacijo znotraj univerze je primer vrhunsko urejenih prostorov z najsodobnejšimi napravami in z zelo dobro strokovno usmerjenostjo.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here