Foto: Revoz

Tovarna Revoz v Novem mestu, ki šteje 2100 zaposlenih, trenutno izdeluje Clia, klasično gnanega in električnega Twinga ter električnega Smarta. Tovarna je v najboljših časih proizvedla po 700 vozil dnevno, a to je bilo pred koronsko krizo, ki je močno prizadela trg z elektronskimi dobrinami.

V času pandemije se je tovarna soočila s številnimi težavami. Tekom lanske jeseni so delavnik skrajšali na izmeno in pol, v začetku leta 2022 pa je vodstvo podjetja prevzel novi direktor Jože Bele. Tovarna se je ponovno znašla v težavah – glavni problem tiči v pomanjkanju polprevodnikov ter negotovih razmerah na trgu, drugo oviro pa podjetju zaradi razhoda Renaulta in Daimlerja predstavlja zaustavitev proizvodnje Smarta ForFour EQ.

Posledica, ki jo tovrstne težave prinašajo je dodatno zmanjšanje proizvodnje in sicer do te mere, da bo tovarna od aprila delovala zgolj v eni izmeni. Dnevna proizvodnja se bo tako s trenutnih 486 zmanjšala na 325 enot, kar ni niti polovica količine, ki so jo v podjetju beležili pred začetkom pandemije. Ob tem predstavniki Revoza poudarjajo, da krizi s polprevodniki še kar ni videti konca.

Padla odločitev bo terjala okrog 450 zaposlitev, odpuščenim delavcem pa bo vodstvo pomagalo pri iskanju nove zaposlitve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here