Oblikovalci priznanega oddelka BASF Coatings so analizirali zadnje tehnološke trende in družbene spremembe ter te prenesli v napovedi barvnih trendov za prihodnost.

V okviru tega projekta so sodelovali štirje studii, iz Severne Amerike, Evrope, Bližnjega vzhoda, Afrike in Azije-Pacifika. Osredotočenost na omenjene regije je ključna za dobro razumevanje posameznih trgov in njihovih barvnih preferenc.

Raznolika barvna paleta odraža odprtost za digitalni napredek

Številni odtenki in izrazito različne stopnje kromatičnih barv označujejo odprtost za napredek pri digitalizaciji. Digitalna podpora je postala sestavni del življenja in njen vpliv še naprej narašča. Obarvanost mobilnosti v prihodnosti mora torej v ospredje postaviti toplejši in dostopnejši videz. Atipične avtomobilske barvne pozicije, kot so rumenkasti odtenki in kompleksne zlate kovinske barve, ustrezajo tem smernicam.

Raznolikost kovinskih barv odraža potrošnikovo zavezanost k družbenim spremembam

Barvni trendi odražajo opažanja oblikovalcev o naraščajoči želji po bistvenih spremembah. To ne vpliva samo na splošne vzorce potrošnje in vedenje potrošnikov, ampak tudi na osebne cilje. Ker so vseživljenjska delovna mesta vse redkejša za številne mlade ljudi, konvencionalne biografije nadomeščajo večplastni življenjski slogi, kar se odraža v generaciji, ki jo imenujemo ‘slash’ (poševnica). Prav ta pojav pa zahteva fleksibilen odnos do vzorcev mobilnosti. Odnos omenjene generacije je namreč usmerjen v fleksibilnost in ustvarjalnost ter ponuja pravo ravnovesje med delom in prostim časom. Ta medsebojna povezava je zajeta z vrsto kovinskih in polnih barv, od svetlih do temnih odtenkov.

Poleg tega številne pobude, ki jih spodbujajo potrošniki in industrija, zahtevajo temeljit ponoven razmislek o življenjskih ciklih materialov. Oblikovalci oddelka BASF Coatings prenašajo te impulze in spodbude v inovativne barvne koncepte, ki združujejo estetiko in trajnostne rešitve.

EMEA – definiranje novih standardov

Izjemno pozitivni občutki so indikacija za prihajajoče spremembe družbenih konvencij v EMEA, v katerih bodo unikatne barvne kombinacije, kot je kovinsko vijoličasta, pogostejše. Eden od vidikov, ki poudarjajo ta optimizem, je vse večji pomen individualnosti pri oblikovalskih konceptih. To se namreč odraža v kompleksnih kovinskih barvah v bež in zlatih odtenkih. Drug vidik življenja v tej regiji je raziskovanje človeških potreb v okviru čedalje bolj avtomatizirane mobilnosti. Zato je za izbor barv v regiji EMEA značilen umetni videz, ki izbriše učinke, vendar dodaja funkcionalnost. To poudarja tudi pristop za uresničevanje naprednih idej.

Azija-Pacifik – ozaveščenost o novem obsegu delovanja uvaja uravnoteženo paleto toplih barv

Večja svobodomiselnost v azijskih mestnih družbah zahteva spremenjen koncept delovanja. Tradicija se združuje z novimi impulzi trajnostne proizvodnje in uvaja uravnoteženo paleto toplih, mirnih barv ter nasičenih barv z efektom, ki spreminjajo odtenke (flop). Poleg tega ti odtenki presegajo stereotipni videz odtenkov in površin, s svežimi belkastimi srebrnimi in bolj zapletenimi toplimi barvnimi shemami.

Medtem ko tehnološko prijazna miselnost v azijsko-pacifiški regiji daje prednost svetlim lebdečim barvam, kot so svilnato nevtralne kovinske barve in modre z rahlimi barvnimi spremembami, se bolj čustveni obraz prihodnje avtomobilske tehnologije kaže v temnih, surovih vitalnih barvah, kot je grobo siva kovinska barva ali čutna vijoličasta. Na splošno skromne in znane barvne sheme azijsko-pacifiške regije ustvarjajo bolj uporabne vizualne avtomobilske koncepte.

Severna Amerika – barvni odtenki odražajo digitalne trende in življenjske stile

Kontinuirano navdušenje nad tehnologijo v Severni Ameriki, skupaj z zanimivim in novim pristopom k lastništvu in soustvarjanju, je povzročilo spremembo pri barvnih paletah iz prejšnjih let. To se odraža v bolj izrazitem učinku prelivanja (flip-flop) iz odtenka v odtenek, in ne več v lahkotnosti/temačnosti. Prav tako se je omehčala tudi celotna tekstura kovinskega učinka. Nov pogled na barvno popotovanje vključuje nastajajoče razumevanje človeških interakcij s stroji, združenost duha in telesa ter povezovanje zavesti s podzavestjo. Prav tako je v ospredju tudi nenehna osredotočenost na funkcionalnost, ki gre z roko v roki z estetiko. Ne glede na to, ali ustvarja širok izbor barv za lažje inženirske zahteve prevoza prihodnosti ali osredotočenost na uporabo barvil in izdelkov iz okolju prijaznih virov, so dizajni regije povezani s pričakovanji učinkovitosti in novosti.

Strokovno znanje barv oddelka Coatings

Vsako leto oblikovalci oddelka BASF’s Coatings zberejo svoje ugotovitve in napovedi tehnoloških in družbenih sprememb v zbirko, ki bo tri do pet let vplivala na avtomobilske barve. Intenzivno raziskujejo prihodnje trende, ki jih uporabljajo kot izhodišče za razvoj površinskih, teksturnih in barvnih pozicij.

Iztok Franko
Iztok je vstopil v svet avtomobilističnega novinarstva leta 2005. V svoji karieri je sodeloval z nekaterimi največjimi slovenskimi avtomobilističnimi mediji ter vodil odnose z javnostmi mnogih mednarodnih avtomobilističnih prireditev. Leta 2016 je bil član žirije prestižnega izbora avta leta v Omanu. Trenutno deluje kot konzultant na področju vodenja in izvrševanja marketinga v MSP.

PUSTITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here